Géén openbare Dodenherdenking op 4 mei: burgemeester roept op tot ‘individueel eerbetoon’

(Ingezonden bericht, bewerkt door de redactie. Foto: Pixabay / Alexander)

HOOGERHEIDE – Vanwege de maatregelen die rondom het coronavirus gelden, zijn er dit jaar géén openbare Dodenherdenkingen op 4 mei. “De herdenkingen zullen dit jaar noodgedwongen anders ingevuld worden, aldus burgemeester Steven Adriaansen. “We roepen u op tot individueel eerbetoon en vragen u om niet naar het monument te komen om 20.00 uur.

Op 4 mei herdenken we in Nederland iedereen die sinds de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties omgekomen is. “In de gemeente Woensdrecht hechten wij hier grote waarde aan en geven ieder jaar samen met de 4 mei comités invulling aan herdenkingen in alle kernen”, benadrukt de burgemeester.

Wat doet de gemeente samen met de 4 mei comités?

  • De gemeente zal ervoor zorgen dat op 4 mei de vlag halfstok hangt bij de monumenten en het gemeentehuis.
  • De toespraak die normaal gesproken bij het monument gehouden wordt door de burgemeester of een van de wethouders, zal dit jaar opgenomen worden en online te zien zijn via de gemeentelijke website (www.woensdrecht.nl) en social media kanalen (Facebook, Twitter en Youtube).
  • Er zal een korte ceremonie gehouden worden bij ieder monument om 20.00 uur. Hierbij is een zeer beperkt aantal mensen aanwezig, waaronder een vertegenwoordiger van het college van burgemeester en wethouders, vertegenwoordiging vanuit het 4 mei comité en een lid van de muziekvereniging/harmonie. De ceremonie bestaat uit het spelen van de last post, het houden van 2 minuten stilte en het leggen van een bloemstuk. Samen met de 4 mei comités werken we momenteel aan het live uitzenden van de ceremonies via Facebook. We roepen mensen op om niet naar het monument te komen op dit tijdstip.

Wat kunnen inwoners doen?

  • U kunt thuis gedurende de dag halfstok vlaggen.
  • Gedurende de dag kunnen inwoners en organisaties hun persoonlijk moment van eerbetoon bepalen bij een van de monumenten. Kiest u het monument dat het dichtst bij u in de buurt ligt. Neem altijd 1,5 meter afstand tussen personen in acht en zorg dat er niet meer dan drie mensen tegelijk bij het eerbetoon staan. Geef elkaar de tijd en ruimte.
  • Bekijk online via Facebook een van de lokale ceremonies uit de gemeente of volg de Nationale Herdenking op televisie.

Oproep

Passend bij deze crisistijd, richten we ons dit jaar op individueel eerbetoon op 4 mei. Daarom doet de burgemeester een oproep: “Om te voorkomen dat mensen bij elkaar komen, willen we u vriendelijk het volgende vragen:”

  • Komt u alstublieft niet naar een van de monumenten rond 20.00 uur.
  • Organiseer zelf geen publieke activiteiten als eerbetoon, hoe goed bedoeld ook.