Extra controles op misdragingen tijdens jaarwisseling

De gemeente zal keihard optreden tegen misbruik met vuurwerk en vandalisme tijdens de jaarwisseling. (Foto: gemeente Woensdrecht)

HOOGERHEIDE – Het is uitsluitend toegestaan om vuurwerk af te steken op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. "Wie zich met oud en nieuw in de gemeente Woensdrecht misdraagt en wordt aangehouden, moet rekening houden met een snelle reactie", zo waarschuwen de gemeente en de politie. "Er staan snelrechtszittingen gepland in de eerste week van 2017." Burgemeester Steven Adriaansen meldt dat er rondom de jaarwisseling twee extra boa's (bijzondere opsporingsambtenaren) worden ingezet om op vuurwerkmisbruik  en vandalisme te controleren. Ook wordt er een beroep gedaan op de burgers om onraad te melden en de politie te waarschuwen.

Oud & Neuw-gerelateerde misdrijven worden extra zwaar gestraft. "Het Openbaar Ministerie (OM) pikt het niet als de feestvreugde wordt verstoord", luidt de boodschap, Daarom doet de gemeente een oproep aan de burgers om alert te zijn op vuurwerkgebruik en de regels te volgen.  

Geen schade aan straatmeubilair

Burgemeester Adriaansen is blij dat er in de kernen van de gemeente Woensdrecht de afgelopen jaren nauwelijks schade is aan straatmeubilair tijdens Oud & Nieuw. "En dat willen we graag zo houden", zegt de burgervader resoluut. Vandaar dat er ook dit jaar streng en duidelijk wordt opgetreden. "Naast preventieve maatregelen zoals het sluiten van brievenbussen en het weghalen van straatmeubilair in uw gemeente, zal de politie regelmatig surveilleren."

Onraad? Bel de politie!

Mensen die onraad zien en bijvoorbeeld getuigen zijn van vandalisme, worden met klem verzocht om de politie te bellen (0900-8844 en bij spoed 112). Daarbij laat de gemeente weten: "Een goed signalement van de daders helpt hierbij. Dus bel niet alleen bij levensbedreigende situaties 112, maar ook direct als u getuige bent van een misdrijf. Zo vergroten we samen de pakkans!"

Snel voor de rechter: 5 januari 2017 

Zo snel en streng mogelijk afstraffen van strafbaar gedrag is wat het OM in petto heeft voor raddraaiers. Daarom wordt er een lik-op-stuk beleid gehanteerd. "Om snel en efficiënt te kunnen reageren op strafbare feiten worden zoveel mogelijk strafbare feiten meteen afgestraft. Dat betekent meteen een strafvoorstel van het OM of meteen op donderdag na oud en nieuw voor de rechter. Verdachten van bijvoorbeeld vernieling of openlijk geweld worden gepland op de politierechterzitting van 5 januari in Breda."

Handen af van onze helpers! 

Het OM eist in strafzaken die oud en nieuw gerelateerd zijn hogere straffen dan anders. "Al helemaal als het gaat om geweld tegen mensen met een publieke taak. Strafbare feiten zoals belediging of mishandeling van bijvoorbeeld politie, brandweer of ambulancepersoneel worden extra zwaar aangepakt. Het OM wil daarmee het signaal afgeven dat geweld tijdens de jaarwisseling niet wordt getolereerd."

Voor meer informatie, kijk op deze site van de Rijksoverheid

  • Vuurwerkoverlast? Meld het bij de politie via telefoon 0900 8844.
  • Bent u getuige van een misdrijf en is er spoedeisende (politie)hulp nodig? Bel dan 112.