Excursie natuurgebieden Staartse Duinen op 12 augustus

De natuur van Grenspark Zoom-Kalmtshoutse Heide heeft veel moois te bieden! (Foto: Nakeka / IVN Groene Zoom)

HUIJBERGEN – Ontdek de zomer met Nakeka en IVN Groene Zoom in de Staartse duinen! De natuurgebieden aan de zuidkant van Huijbergen behoren tot het Grenspark Zoom-Kalmthoutse Heide. Op zondag 12 augustus 2018 houden de natuurorganisaties een excursie in het natuurrijke grensgebied. Deze start op om 10.00 uur op de parkeerplaats van manege De Wolf, Staartsestraat 55 in Huijbergen. De wandeling duurt 2 tot 2,5 uur.

Het is een warme zomer! De gids laat zien en horen wat daarvan te merken is. Gezien de toestand van het terrein is stevig schoeisel aan te bevelen. Een verrekijker is nuttig voor het speuren naar vogels. De excursie voert door het bosgebied van Huijbergen, dat nu voor het grootste deel eigendom is van Staatsbosbeheer, maar wat voorheen het Broedersbos werd genoemd. Verrassend is dat, in het van origine productiebos, een mooi stuk heide in stand is gebleven.

Uitgedund

Om het bos te verjongen zijn veel bomen gekapt. Eerst werd een heel groot gebied uitgedund, de laatste jaren zijn percelen bos gekapt. Er komt vanzelf gemengd bos voor in de plaats. Dit komt de biodiversiteit in het gebied ten goede. Af en toe doet de natuur het zelf; tijdens de zware sneeuwval op 27 december 2014 zijn veel bomen omgevallen en van nog veel meer bomen zijn takken afgebroken. Alleen daar waar wandelaars hinder ondervinden wordt het gevallen hout opgeruimd.