Doel-3 na amper een week opnieuw stilgelegd vanwege ‘onderhoud’

De reactor Doel-3 wordt opnieuw geplaagd door tegenslagen: amper een week na de heropstart is ze weer stilgelegd vanwege een 'onderhoudsinterventie'. (Tekst: Han Verbeem, foto: Chris van Klinken)

DOEL / OSSENDRECHT – Opnieuw is de kernreactor Doel-3 buiten werking gesteld; ditmaal vanwege een "onderhoudsinterventie op het turbinesysteem in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale", aldus de officiële verklaring van beheerder Engie Electrabel. De reactor ligt al sinds zondagmiddag stil. Doel-3 werd amper een week eerder heropgestart, na een herstelperiode van bijna een jaar. 

Aan zowel Nederlandse als Belgische zijde van de grens heerst vooral verontrusting na de zoveelste hapering aan de kerncentrale van Doel. Bovendien is er kritiek op de 'schimmige en omfloerste' communicatie van Electrabel: er zou geen sprake zijn van 'onderhoud' maar van een defect dat aan het licht zou zijn gekomen bij de eerdere heropstartpoging.

Tegenvallende bedrijfsresultaten

Het zoveelste mankement aan de kerncentrale van Doel komt voor Engie Electrabel op een ongelegen moment. Nog geen halve week geleden maakte het energiebedrijf bekend dat nettowinst van de (van origine Franse) multinational Engie over het eerste halfjaar van 2018 met een kwart is teruggelopen, naar zo'n 900 miljoen euro. De winst in de Benelux daalde zelfs met 45% naar 133 miljoen euro. Reden: de problemen met de kerncentrales van Doel en Tihange, met tegenvallende energieopbrengsten en hoge kosten voor herstellingen aan onder meer betonconstructies. 

Vrijdag

Volgens Electrabel is de ontkoppeling van Doel-3 van korte duur. "Naar verwachting zullen we de centrale op vrijdag 3 augustus 2018 opnieuw aan het net kunnen koppelen", zo laat het bedrijf weten. "Zoals gebruikelijk bij elke stillegging hebben wij de bevoegde overheden op de hoogte gebracht."