Eerbetoon voor veteranen VN-operaties

Foto's: gemeente Woensdrecht

OSSENDRECHT – Burgemeester Steven Adriaansen heeft draaginsiges uitgereikt aan een aantal veteranen, die destijds als militair betrokken waren bij vredesoperaties in het Midden-Oosten. Dat gebeurde afgelopen donderdag in restautant De Blauwe Pauw, bij de Volksabdij in Ossendrecht. Het gaat om de zogeheten 'Draaginsignes Nobelprijs VN-militairen'. De gedecoreerden ontvingen tevens een bijbehorende oorkonde. Een delegatie van de basis Woensdrecht was aanwezig bij deze plechtigheid.

In 1988 is aan dertien VN-vredesmachten (die in de periode van 1956 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden) de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. In de jaren tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht van die VN-vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West-Irian (UNTEA), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO).

Veteranen Ontmoetingscentrum Woensdrecht

Voor de militairen die minimaal 30 dagen aan één of meerdere van de ze operaties heeft deelgenomen, heeft de minister van Defensie twee jaar geleden besloten het draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ in te stellen. Vanuit het Veteraneninsituut is het verzoek aan alle gemeenten gestuurd om daar het insigne uit te reiken. Het Veteranen Ontmoetingscentrum Woensdrecht nam het voortouw om de uitreiking in Woensdrecht te organiseren.