Dorpsplatform Hoogerheide zoekt vrijwilligers bij poten van bloembollen

Foto: Pixabay / Hans Braxmeier

HOOGERHEIDE- Hoogerheide zegt het dit voorjaar met bloemen! Het Forpsplatform heeft van de gemeente geld gekregen om bloembollen aan te schaffen die binnenkort op verschillende plaatsen worden gepoot. Het gaat om krokussen, blauwedruifjes en tulpen. Het Dorpsplatform zoekt daarvoor nog vrijwilligers, zo laat de gemeente weten: "Wil je meehelpen planten? Meld je dan aan bij het Dorpsplaform Hoogerheide!"

De bloemen zijn niet alleen mooi maar ook nuttig: "Naast het opfleuren van diverse locaties en het bijdragen aan de biodiversiteit, zijn de bloemen ook onderdeel van de ecologische bestrijding van de eikenprocessierups", zo meldt de gemeente.

Nuttig bij aanpak overlast eikenprocessierups

Ook spelen de bloemen een rol bij de aanpak van overlast door de eikenprocessierups. "De bloemen trekken namelijk insecten aan die hun eieren op de eikenprocessierups afzetten en ze daarmee infecteren. De insecten trekken overigens op hun beurt ook weer vogels aan die de rupsen tevens op hun menu hebben staan. De eikenprocessierups zal hiermee niet volledig verdwijnen, maar de overlast kan uiteraard wel verminderd worden."

Ecologische bestrijding van rupsen

Wethouder Jeffrey van Agtmaal voegt hieraan toe: “De eikenprocessierups manifesteert zich de laatste jaren steeds sterker en zorgt voor overlast bij mens en dier. Als gemeente maken we een beheerplan met een gespecialiseerd bedrijf om met een biologisch bacteriepreparaat de rupsen te doden. We bekijken echter ook wat we aan ecologische bestrijding, dus met natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups kunnen doen. Denk hierbij aan diverse vogelsoorten (o.a. kool- en pimpelmezen, spechten, winterkoninkjes) en bepaalde insecten (gaasvliegen, sluipwespen en wantsen). We staan als gemeente dan ook zeker open voor initiatieven die een bijdrage leveren aan het aantrekken van deze dieren.”