De Os is weer terug in Ossendrecht!

(Tekst: Han Verbeem, foto: Wendy de Koning-Bogers)

OSSENDRECHT / OSTRECHT – Ossendrecht heeft de Bronzen Os weer terug! Zondagmiddag is het kunstwerk onthuld door Prins Zjimmy I en zijn gevolg. Weliswaar is het een nieuw exemplaar, maar 100% identiek met het origineel. Dat is vorig jaar door onbekenden gestolen en tot op vandaag niet teruggevonden. Nadat nog een tijdje de lege plaats was opgevuld door een betonnen os, besloot de Woensdrechtse gemeenteraad in november om tienduizend euro beschikbaar te stellen voor een échte Os. Het is gelukt om deze nog vóór de komende Carnaval te plaatsen.

Vanaf kwart voor drie verzamelden belangstellenden zich bij de sokkel van het standbeeld op de Markt. Dat was afgedekt met een vlag. En jawel. rond drie uur kwamen de Prins, Nar en de rest van het gevolg aan, begeleid door carnavalsmuziek.  Samen met wethouder Jeffrey van Agtmaal onthulde de Prins het nieuwe beeld, onder luid applaus van de omstanders. Deze hadden weer en wind getrotseerd om de terugkeer van de Bronzen Os te vieren.

Carnavalssymbool

Het beeld is al sinds 1974 het carnavalssymbool van Ossendrecht, oftwel Ostrecht zoals het dorp met de Carnaval heet. De Os is een geschenk van carnavalsvereniging d'Ossekoppe aan de gemeente en stond oorspronkelijk aan de rand van het dorp; later is het naar de huidige locatie verplaatst. De kans dat het originele exemplaar nog teruggevonden, is minimaal. De gemeente en politie vermoeden dat beeld het door metaaldieven is meegenomen en vemoedelijk omgesmolten.