Chirurgen Bravis ziekenhuis lopen voorop met fluorescentie-techniek

Vlnr: Chirurgen Denis Susa en Hans Fabry en zorgmanager OK William Minderhoud. (Foto: Bravis)

HOOGERHEIDE / BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL – De vakgroep Chirurgie van het Bravis ziekenhuis heeft een toonaangevende rol in de laparoscopische (sleutelgat) chirurgie verworven, zo heeft Bravis donderdag laten weten: “In het continue proces van verbeteren wordt sinds kort fluorescentie ingezet. Door het inspuiten van een kleurstof wordt de doorbloeding van weefsel in beeld gebracht.” Nieuwe 4K-beelden maken nog preciezer werken mogelijk, aldus Bravis. “In Nederland lopen we met deze nieuwe techniek voorop.”

Ingezonden bericht, bewerkt door de redactie

De chirurg bepaalt op basis van de beelden waar incisies geplaatst worden en ziet ook of de doorbloeding van de resterende weefsels is gegarandeerd. Afgelopen jaar testten de chirurgen hiervoor apparatuur van drie leveranciers. Het Bravis ziekenhuis heeft nu, als één van de eerste ziekenhuizen in Europa, een scopietoren in gebruik genomen van Stryker, een wereldspeler op het gebied van medische apparatuur.
De Stryker-opstelling is een normale scopietoren, die ook gebruikt kan worden voor de nieuwe fluorescentietechniek. “Op beeldvormende apparatuur is Full HD de standaard. Ondertussen zie je voor televisies dat 4K de beeldnorm wordt. Deze stap hebben we met de Stryker-opstelling ook gemaakt en het beeld is fenomenaal.”

Toepassing

Chirurgen Denis Susa en Hans Fabry zijn namens de vakgroep intensief betrokken geweest bij de keuze. Zij zijn blij met de nieuwe apparatuur. Denis Susa gaat deze standaard inzetten bij de longchirurgie. “In Nederland lopen we hierin nu voorop”. Hij heeft regelmatig contact met collega’s in Parijs die hierin expertise hebben ontwikkeld.
Hans Fabry zet de techniek voornamelijk in bij de laparoscopische behandeling van darmtumoren. Hij heeft de keuze uit een laparoscopische camera en een externe camera. “Hierdoor kan de fluorescentietechniek zowel in als buiten de buik toegepast worden.”

Effecten

Beide chirurgen en hun vakgroep zijn uitermate benieuwd naar de gunstige effecten op de kwaliteit van zorg. “Het gebruik van de technologie wordt voortdurend geëvalueerd. Daarbij wordt met name gekeken naar de waarde die de techniek toevoegt voor patiënten. Deze nieuwe techniek past binnen de doelstelling van Bravis om te streven naar het behouden en verbeteren van de ziekenhuiszorg in onze regio.”

Top 10

Ieder jaar worden in het Bravis ziekenhuis circa 200 patiënten geopereerd aan darmkanker.
William Minderhoud, zorgmanager OK: “We doen jaarlijks ook tussen de 100 en 130 operaties voor longkanker. Daarmee staat Bravis qua patiëntenaantal respectievelijk in de top 10 en de top 3 van Nederland. Onze vaardige en ambitieuze chirurgen worden ondersteund door deskundig OK-personeel. State of the art apparatuur maakt een eigentijdse behandeling mogelijk, met voor de patiënt een korte ligduur en een goede start na de behandeling.”