Canadese scholieren bezoeken Liberation Route

De groep Canadese scholieren bezochten poseren bij de bekende tank in Woensdrecht. Verder bezochten ze het Oorlogsmonument en een boerderij die van betekenis was bij de gevechten. (Foto's: gemeente Woensdrecht)

HOOGERHEIDE – Een groep Canadese scholieren was vandaag op bezoek in de regio, en ook in Woensdrecht, in het kader van de historische Liberation Route en de Slag om de Schelde. Dit najaar is het 75 jaar geleden dat het gebied door de gealieerde troepen is bevrijd, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wethouder Martin Groffen ontving het jeugdige gezelschap namens het gemeentebestuur en gaf de groep uitleg over de geschiedenis en de betekenis van de slag, en de sporen die nog steeds in het landschap te vinden zijn. 

De Canadese jongeren volgden daarbij de LIberation Route die langs historische plaatsen gaat die te maken hebben met de Slag om de Schelde. Zo bezochten ze de diverse monumenten en de Canadese oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom. De Liberation Route Europe is de route die de geallieerden in 1944 en 1945 volgden tijdens de bevrijding van Europa. Canadese troepen en troepen onder Canadees bevel -zoals Britten en Polen- vochten om de verovering van de Westerschelde, als doorgang naar de havens van Antwerpen. De havens waren voor de gealieerden van cruciaal belang voor de toevoer van troepen en materiaal. In de strijd zijn hevige gevechten gevoerd, waarbij tienduizenden soldaten zijn omgekomen. Grote delen van de oude dorpskernen zijn daarbij verwoest.