Tweede raadszetel AKT verloot onder kandidaten

Twee kandidaten van AKT moeten loten om een raadszetel. (Foto: KijkopWoensdrecht)

HOOGERHEIDE – Een raadszetel door loting: het gaat gebeuren bij AKT. De partij heeft twee raadszetels te verdelen, die allebei met voorkeursstemmen worden ingevuld. De eerste zetel is voor de lijsttrekker, Ludo Bolders, die over 323 voorkeursstemmen beschikt. Wie de tweede zetel gaat innemen, is nog onzeker. De nummers 2 en 3 op de lijst (John Mathijssen uit Ossendrecht en Henk van de Brug uit Putte) hebben namelijk allebei evenveel stemmen behaald: 118. Vrijdagochtend zal op het gemeentehuis via loting de zetel worden toegewezen. Pas dan is de verkiezingsuitslag definitief.

Volgens de Kieswet worden de gemeenteraadszetels die een partij heeft behaald, toegekend naar de volgorde van de kandidaten op de lijst van de betreffende politieke partij. Alleen als blijkt dat een kandidaat over voldoende voorkeurstemmen beschikt, dan krijgt deze de zetel. Hebben meerdere kandidaten de voorkeursdrempel behaald, dan gaat de zetel naar de kandidaat met de meeste stemmen. En soms, heel soms, dan staken de stemmen. En dan moet er geloot worden, zoals nu bij AKT. Dan treedt artikel P-15 van de Kieswet in werking: "Indien aantallen gelijk zijn, beslist zo nodig het lot."

Glazen kom met bolletjes

In een zitting van het centraal stembureau, zal burgemeester Steven Adriaansen de loting verrichten: dat gebeurt met een glazen kom waarin twee bolletjes zitten die elk de naam van één van de kandidaten bevat. Dan is het aan de winnaar van de loting om te bepalen of hij de uitslag accepteert. En als dat het geval is, volgt een schorsing waarbij de afdeling Burgerzaken de naam van de winnende kandidaat invoert als gekozen raadslid. Na de schorsing wordt de complete en definitieve einduitslag van de verkiezingen publiekelijk bekendgemaakt.