Canadese gouverneur-generaal Julie Payette legt krans op erebegraafplaats

Gouverneur-generaal Julie Payette (in rood) bezoekt de Canadese erebegraafplaats, begeleid door de Bergse burgemeester Frank Petter. Vanuit de Canadese strijdkrachten was ook kolonel Tim Young aanwezig. (Tekst: Han Verbeem, foto's: Hans-Jorg van Broekhoven)

BRABANTSE WAL – Julie Payette, de gouverneur-generaal van Canada en verrtegenwoordiger van de Canadese kroon, maakte zaterdagmiddag tijdens haar Europese bezoek een tussenstop in West-Brabant. Rond half zes bezocht de hooggeplaatste regeringsvertegenwoordiger de erebegraafplaats bij Bergen op Zoom voor een kranslegging bij het grafmonument voor de 986 gesneuvelde militairen, die eind 1944 vielen tijdens de bevrijding van zuidwestelijk Nederland.

Het was een sobere plechtigheid, waarbij Payette werd ontvangen door de Bergse burgemeester Frank Petter namens de gemeentebesturen van de Brabantse Wal. Geen overige genodigden en aanwezigen, behalve enkele persfotografen die door de beveiliging op afstand werden gehouden. "This will be a very brief moment. Please keep distance and: no interviews", zo werd de pers al op voorgand duidelijk gemaakt.

Grote persoonlijke betrokkenheid

Petter is zichtbaar aangedaan als Julie Payette de Canadese erebegraafplaats verlaat en haar Europese reis vervolgt richting Polen. "Dit is een vrouw die duidelijk met een grote persoonlijke betrokkenheid en menselijke interesse naar deze plaats is gekomen. Ondanks haar overvolle werkprogramma wilde zij dit moment bijwonen. Dit méér dan zomaar een beleefdheidsbezoek", zegt hij in een korte reactie. De burgemeester heeft als geschenk een verguld bronzen medaille gekregen met daarop het wapenschild van Payette. "Deze penning krijgt een bijzondere plaats in mijn werkkamer", zegt Petter als hij met enige trots het eremetaal aan de omstanders laat zien. Als tegengeschenk krijgt Payette een herdenkingsboek over de bevrijding van de Brabantse Wal aangeboden. Eerder was de gouverneur-generaal aanwezig bij de officiële herdenking van de Slag om de Schelde in Terneuzen, waar ze "een ijzersterke speech heeft gehouden".