(Redactie: Han Verbeem. Beeldmateriaal: gemeente Woensdrecht)
HOOGERHEIDE – Het was een bijzondere Dodenherdenking, maandagavond om acht uur. Vanwege de coronamaatregelen waren er geen publieke bijeenkomsten met genodigden, bij de diverse oorlogsmonumenten in de dorpskernen. “Dit wil niet zeggen dat we dit jaar niet waardig kunnen herdenken”, aldus burgemeester Steven Adriaansen in zijn herdenkingstoespraak. “We richten ons alleen meer op individueel herdenken.” De toespraak heeft de gemeente via social media verspreid en is ook via de bovenstaande link te zien.
Al enkele dagen vóór 4 mei heeft Adriaansen de bewoners opgeroepen tot een ingetogen Dodenherdenking. Zo is het vlagprotocol aangepast, waardoor 4 mei de gehele dag de vlakken halfstok hingen. Inwoners konden overdag wel een bezoek aan het monument in hun dorpskern brengen, voor een individueel moment van bezinning. Daarbij gold uiteraard wel de anderhalvemeter-maatregel, waarbij de mensen nadrukkelijk gevraagd werd “elkaar de tijd en de ruimte te geven.”
Taptoe-signaal
Op tal van plaatsen in de gemeente is ook door trompettisten het Taptoe-signaal geblazen, kort vóór de twee minuten stilte om 20.00 uur. Daarmee gaven ze gevolg aan de landelijke oproep van het Nationaal 4 & 5 Mei Comité, aan muzikanten om thuis vanuit de tuin, een open raam of balkon het signaal te spelen.
Volgend jaar weer traditionele herdenking
De burgemeester gaat er vanuit dat volgend jaar mogelijk zal zijn weer op de traditionele manier de Dodenherdenking te houden. “En dat de activiteiten die nu zijn afgelast, dan door kunnen gaan”, zo sprak hij. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan het bezoek van een afvaardiging van de Canadese Black Watch, dat uitgesteld is naar volgend jaar. Of aan de vrijheidsmaaltijd die door De Zonnebloem georganiseerd zou worden.”
Nieuwe tradities als aanvulling
Tegelijk voorziet Adriaansen “een geboorte van nieuwe tradities” in de huidige anderhalvemeter-maatschappij met “andere vormen van herdenken, individueel of digitaal, die aansluiten bij de huidige tijd en nieuwe generatie.” Niet als vervanging, maar als aanvulling op de tradities die we al kennen.