Onderzoek: starters op woningmarkt in Woensdrecht voordelig uit met gemiddeld 6.570 euro eigen geld

(ingezonden bericht, bewerkt door de redactie. Foto: Pixabay)

HOOGERHEIDE / DE BOSCH – Om een eigen huis te kopen van 55 tot 65 vierkante meter, moet een modaal verdienende starter in Brabant gemiddeld 14.680 euro eigen geld meenemen. Woensdrecht behoort echter tot de gunstige Brabantse gemeenten; hier hoeft een starter gemiddeld ‘slechts’ 6.570 euro aan eigen geld in te brengen.

Daarmee behoort Woensdrecht tot de gunstigste Brabantse gemeenten voor starters, naast Roosendaal (6.470 euro eigen geld), Helmond (6.520 euro) en St Anthonis (5.850 euro). Aan de andere kant van het spectrum staan Sint-Michielsgestel (55.420 euro), Den Bosch (47.860 euro eigen geld), Valkenswaard (47.210 euro) en Vught (43.260 euro), waar starters relatief veel eigen geld moeten meenemen voor een woning.

Grote gemeentelijke verschillen

Starters op de Brabantse woningmarkt hebben te maken met een relatief ongunstige situatie, zo blijkt uit het onderzoek (Eigengeldkaart) van hypotheekverstrekker Independer en vastgoedplatform Jumba. Een alleenstaande starter in Nederland moet gemiddeld bijna 20 duizend euro aan eigen geld meenemen voor de aankoop van een ‘bescheiden woning’ van 55 m2 tot 65 m2. Een gemiddeld Nederlandse alleenstaande woont op 88 m2. Hoewel dit benodigde bedrag aan eigen geld in Noord-Brabant gemiddeld lager is (14.680 euro), is Brabant de op vier na ‘duurste’ provincie. Alleen Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland en Gelderland zijn ongunstiger voor starters die modaal verdienen.

Diverse factoren

Hoeveel eigen iemand nodig heeft om een huis te kopen, hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste zijn volgens de onderzoeken het inkomen, de regio waarin gekocht wordt en het aantal vierkante meters van de woning. Het exacte bedrag is uiteraard afhankelijk van de persoonlijke situatie, wensen en de actuele rentestand.