Brabantse Wal herdenkt 75 jaar vrijheid

Tekst: Han Verbeem. Foto's: gemeente Woensdrecht

WOENSDRECHT / BRABANTSE WAL – Op de Brabantse Wal wordt dit weekeinde 75 jaar bevrijding herdacht. Zo waren er kransleggingen en trok er zaterdagmorgen een militair defilé door de gemeente Woensdrecht. Het was een indrukwekkende parade waaraan veel vrijwilligers hebben meegewerkt. Bij alle oorlogsmonumenten is een korte ceremonie gehouden, waarbij in Woensdrecht een meer uitgebreidere. 's Middags was in Bergen op Zoom eveneens een defilé, waarbij ook de Woensdrechtse burgemeester en wethouders aanwezig waren, met aansluitend 's avonds een taptoe. Zaterdag was een plechtigheid op de Britse oorlogsbegraafplaats, zondag is er een herdenking op het Canadese oorlogskerkhof. Daarbij zal namens het Koninklijk Huis prinses Margriet aanwezig zijn.

In de kernen van de gemeente Woensdrecht is op diverse manieren stil gestaan bij de herdenking van 75 jaar bevrijding, op 27 oktober 1944, en dat kwam tot uiting bij de deelname aan het deflilé. In Putte was er na de herdenking bij het oorlogsmonument muziek op het Jordaensplein van Fanafare De Volharding en de Antwerp & District Pipe Band. Vanaf het Ouwe Raedthuysplein in Hoogerheide liepen er om veteranen, een detachement vanuit vliegbasis Woensdrecht en de Seaforth Highlanders of Holland voor de militaire voertuigen uit. De krans werd worden door de Brandweer. 

Toast op de vrijheid

Bij de Jumbo in Hoogerheide konden inwoners rond het middaguur een toast uitbrengen op 75 jaar vrijheid, samen met het dorpsplatform. Verder was het oorlogsmuseum aan de Putseweg in Ossendrecht de hele dag geopend. Bezoekers konden hun auto's parkeren bij de voormalige Wilhelminakazene en werden met een historisch legervoertuig naar het museum gebracht en gehaald.  Zaterdagavond was rond zeven uur een herdenkingsdienst in de kerk van Hoogerheide. 

Ook in de binnenstad van Bergen op Zoom waren herdenkingsactiviteiten. Zie ook deze artikelen:

Video: Ook ultra-modern materieel van Defensie was zaterdagmiddag te zien. Zoals dit blusvoertuig van de luchtmacht in Woensdrecht, dat meereed in het defilé in de binnenstad van Bergen op Zoom.