Blog ‘gestrand in Peru’ (3): Gevangenschap

Tessa Govers (25) is gestrand in Cusco, Peru. Vanwege de coronadreiging kan ze letterlijk geen kant meer uit. Vanuit haar hostel schrijft ze voor KijkopBergenopZoom.nl over het dagelijks leven in quarantaine. Vandaag haar derde blog in de serie ‘gestrand in Peru’: Gevangenschap.

Dag 10 in quarantaine. In mijn vorige blog had ik al gemeld over de corona-case in ons hostel. Twee zieke mensen zijn vervolgens getest op corona en vandaag kregen we te horen dat ze positief zijn getest. Dit is dus negatief voor ons, even voor de duidelijkheid. Vandaag hebben we een bijeenkomst gehad en we wisten dus al dat dit niet al te positief zou gaan uitpakken. Dat bleek een understatement te zijn, want eigenlijk zijn we nu gewoon per direct in een ware gevangenis beland voor de komende maand.

door: Tessa Govers

Eerlijk gezegd had ik de dag van mijn verjaardag en de dag na mijn verjaardag al een klein dipje/inzinking, maar gelukkig de afgelopen dagen wel weer positief! Al maakt dit nieuws het toch wel lastig om positief te blijven… En toch gaan we er het beste van proberen te maken! Al gaat dat wel lastig worden, gezien de maatregelen die sinds vandaag zijn ingegaan.

Vijf tot tien jaar gevangenis bij overtreding

Korte samenvatting: iedereen moet vanaf nu op zijn kamer blijven en mag er nog maar een uurtje vanaf voor eten etc. en iedereen moet dan één meter afstand van elkaar houden. Daarnaast moet iedereen altijd een gezichtsmasker dragen. En nu komt het… ‘Als je de regels breekt, staat daar 5 tot 10 jaar gevangenisstraf op’. Verder gaat deze quarantaine tussen de één maand en drie maanden duren, afhankelijk van de medewerking van iedereen. Vandaag worden we allemaal geïnterviewd door het Ministerie van Gezondheidszorg van Peru.

Beste ervan maken

Dat is dus alle ellende even omschreven in het kort. Ik probeer er nu nog positief onder te blijven en mezelf voor te nemen om er het beste ervan te gaan maken, al denk ik dat het toch een flinke klus gaat zijn. We liggen namelijk op een slaapzaal met 10 personen; heel gezellig natuurlijk maar ik ben wel benieuwd hoe dat zal gaan, de komende dagen en weken.

Actie in Nederland

Er wordt gelukkig vanuit Nederland (lees: mijn moeder) gelijk voldoende actie ondernomen. Ik heb zojuist al een kwartier aan de telefoon gezeten met Sven Koopmans (Tweede Kamer, VVD) en hem de gehele situatie hier uitgelegd. Hij zal alles doorspelen en heeft ons een hart onder de riem gestoken, wat toch wel fijn is nu in deze periode. We zullen positief blijven en hoe het ons vergaat zul je lezen in een volgende blog!


De eerder verschenen blogs in deze serie:

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per sé onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag ‘geprikkeld’ door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopWoensdrecht.nl