Adri van Zweden-Timmermans (ABZ) verlaat na 20 jaar raadspolitiek

Adri van Zweden-Timmermans spreekt voor de laatste keer de Woensdrechtse raad toe. Naast haar zitten achter de collegetafel de ABZ-wethouders Hans de Waal en Lars van der Beek. (Tekst: Han Verbeem, foto: gemeente Woensdrecht)

WOENSDRECHT – "Geen zee te hoog, geen beer op de weg te zien. Dat kenmerkt Adri." Met deze woorden heeft burgemeester Steven Adriaansen als voorzitter van de gemeenteraad het raadslid Adri van Zweden-Timnermans (ABS) uitgezwaaid. Adri verlaat na 20 jaar de Woensdrechtse raadspolitiek, nu zij en haar man Piet zijn verhuisd naar Krabbendijke. Een afstand die goed is te overbruggen, ook al kan ze als bewoner van Zeeland geen lid meer zijn van de Woensdrechtse gemeenteraad. "Je zal je gezicht hier vaak nog laten zien, het echte afscheid uit Woensdrecht zal nog lang op zich laten wachten", aldus Adriaansen.

Adri heeft veel betekend voor de lokale gemeenschap en met name voor de kern Woensdrecht. "Onverzettelijk en met een tomeloze energie", zo karakteriseert burgemeester Adriaansen haar persoonlijkheid. Ze heeft tal van initiatieven op haar naam staan en heeft zich altijd met hart en nieren ingezet voor het maatschappelijke leven in Woensdrecht: de jaarmarkt, de Woensdrechtse Boerendag, de Woensdrechtse winkels en ook WVV waarvan ze erelid is. Ook haar man Piet heeft zich jarenlang, dag in dag uit, ingezet voor de samenleving."Ze beschikte over een netwerk waarop je een beroep kan doen."

Compassie met zwakkeren

In de loop der jaren was Adri een betrokken politica. "Ze heeft altijd compassie getoond voor hen die het moeilijk hebben bij mensen in de maatschappij", zo sprak de burgemeester. "En ja, als je zoveel doet en sjouwt, dan kom je weleens een beer op de weg tegen. Dan maak je je druk om bureaucratie." Maar uiteindelijk kwam het altijd wel goed. Een al lang verwachte verhuizing werd op 1 november bewaarheid. En daarmee was het moment van afscheid gekomen.

Terugblik op 20 jaar

In de gemeenteraadsvergadering van donderdag nam Adri afscheid. In haar laatste toespraak voor de Woensdrechtse raad blikte ze terug op de afgelopen 20 jaar. In 1999 was ze gevraagd door Vic Huijgens om actief te worden voor ABZ en ze begon datzelfde jaar als duoraadslid. Met de gemeenteraadsverkiezingen van dat jaar maakte de partij een enorme groei en is ze gekozen in de raad. Op voordracht van toenmalig burgemeester Fränzel volgde ze een cursus aan de bestuursacademie. In 2006 is ze niet herkozen en werd ze actief voor Stichting Brabantse Wal, waarbij ze zich inzette voor de (niet gerealiseerde) herbouw van de Stompe Toren en lid werd van de WMO Adviesraad. In 2014 keerde ze bij de toenmalige verkiezingen weer terug in de raadspolitiek. Adri van Zweden-Timmermans is in de Woensdrechtse gemeenteraad opgevolgd door Marieke de Lange. Zij is donderdag in haar nieuwe functie functie beëdigd.