Woningcorporatie: ‘Passende sociale huurwoning vinden geen probleem’

WOENSDRECHT / BRABANTSE WAL – Woningzoekenden vinden bij woningcorporatie Stadlander gemiddeld in 6,5 maand een sociale huurwoning, liet de corporatie vandaag weten. Dat is het meest in het oog springende cijfer in het overzicht dat Stadlander naar alle politieke partijen in de regio heeft gestuurd.

Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de boeg heeft Stadlander alle cijfers en feiten rond wonen op een rijtje gezet. Per gemeente uitgesplitst, zodat meteen duidelijk wordt hoe de woningmarkt er precies uit ziet en zich op middellange en lange termijn zal ontwikkelen. Gemeenteraadsleden kunnen er hun voordeel mee kunnen doen, stelt de organisatie, en de juiste beslissingen nemen op basis van betrouwbare informatie.

Dalende trend

Wat opvalt: de situatie in Zuidwest-Brabant en Tholen wijkt sterk af van de Randstad. Van een schaars woningaanbod is in onze streek geen sprake. In de Randstad, met name in Amsterdam en andere de grote steden, duurt het vaak jaren voordat iemand een passende en betaalbare woning vindt. Hier is het met een gemiddelde zoek- of wachttijd van ruim zes maanden heel anders. Voor jongeren tot 23 jaar is de zoektijd zelfs nog korter. Het zijn ook geen incidentele cijfers, stelt Stadlander. Het is een trend die zich doorzet.

Woningzoekenden kunnen bij Stadlander maximaal drie jaar inschrijftijd opbouwen. Dit voorkomt voorzorginschrijvingen en vervuiling van de cijfers. Op deze manier krijgen woningzoekenden die relatief kort staan ingeschreven zoals starters, meer kans.

Inkomenssituatie

In het overzicht komen ook tal van andere zaken aan bod. De door Stadlander gepresenteerde cijfers laten zien hoeveel ingeschreven woningzoekenden er per gemeente zijn en hoeveel van hen daadwerkelijk op zoek zijn naar een woning. Daarbij wordt ook duidelijk hoe de situatie voor jongeren eruit ziet. Tevens wordt de inkomenssituatie van huurders per gemeente belicht.

Wil je weten hoe de woningmarkt er per gemeente precies uitziet? Klik dan op de betreffende link naar een factsheet: