Wildcrossers, hondenuitlaters en metaalzoekers op de bon geslingerd in Ossendrecht

Tijdens een gecoördineerde handhavingsactie is afgelopen zondag flink gecontroleerd op illegale activiteiten in de bossen van Ossendrecht. (Foto: Pixabay)

HOOGERHEIDE – In het buitengebied van Ossendrecht is zondag 24 februari een gecoördineerde handhavingsactie uitgevoerd door gemeente en handhavingsdiensten. Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, Natuurmonumenten, Evides, Samen Sterk in het Buitengebied (SSIB), Wildbeheer BOA (WBE’s) en het politieteam Markiezaten. Er werd dan ook op allerlei aspecten gehandhaafd; met name in de bossen van Ossendrecht. In totaal is er acht keer een proces-verbaal opgetekend: één keer voor een motorcrosser, drie keer voor quadrijders, drie keer voor loslopende honden en ook één keer voor het zoeken met een metaaldetector op verboden grond. Daarnaast zijn er vier controles uitgevoerd op sportvissers en zijn er twee afvaldumpingen gevonden. 

"Onze gemeente kent veel buitengebied met bossen, waarin mooie natuur en diersoorten voorkomen. Het overgrote deel van de mensen die hier komt om te recreëren doet dit gelukkig met respect voor de natuur", zo meldt de gemeente. "Helaas zijn er ook mensen die natuurwaarden wat minder hoog in het vaandel hebben staan -denk aan wildcrossers- of die de rustige omgeving opzoeken voor illegale activiteiten (het dealen van drugs of het dumpen van (drugs)afval). Het is een speerpunt van de gemeente Woensdrecht om onze bossen schoon en veilig te houden voor de natuur en de gewone recreant."

Wildcrossen

Burgemeester Adriaansen spreekt ook van een succes: “Er zijn met deze actie mooie resultaten behaald. In de toekomst worden er meer van dit soort integrale acties gehouden. Het is mooi om te zien dat bij deze actie verschillende instanties samenwerken voor een gemeenschappelijk doel, namelijk om de bossen veilig, heel en schoon te houden. Wildcrossen is bijvoorbeeld een grote ergernis voor terrein- en natuurbeheerders, maar ook voor de gewone recreant. Behalve de geluidsoverlast en de hoge snelheden van deze motorvoertuigen, worden ook delen van de natuur kapot gereden.” 

Recreanten

Een handhaver van de gemeente Woensdrecht laat weten dat er zondag ook vaak met recreanten gesproken is. Zij reageerden allemaal positief op de handhavingsactie. “We zijn het er met z’n allen over eens dat we zuinig moeten zijn op ons natuurgebied van de Brabantse Wal.”