Nog vóór de zomer duidelijkheid over zonneparken

Een hoge opkomst bij de gemeentelijke informatiebijeenkomst van dinsdagavond: de raadszaal was tot de laatste stoel gevuld met belangstellenden. (Tekst: Han Verbeem, foto: gemeente Woensdrecht)

HOOGERHEIDE – Meer dan tachtig belangstellenden zijn dinsdagavond naar de informatiebijeenkomst gekomen over zonneparken in Woensdrecht. Deze werd gehouden in de raadszaal van het gemeentehuis. Behalve raadspolitici waren ook veel inwoners en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties aanwezig, zoals de ZLTO en de Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal. De gemeente wil nog vóór de zomer beleidsregels vaststellen over de inrichting van zonneparken.

Nederland moet 'van het gas af' en dat betekent onder meer zoeken naar nieuwe, alternatieve en vooral milieuvriendelijke vormen van energie. Dat proces staat ook wel bekend als de 'energietransitie'.  En dat vraagt om keuzes maken, zo stellen de organisatoren van de thema-avond. 

Proces in goede banen leiden

In de presentatie schetsen wethouder Jeffrey van Agtmaal en zijn beleidsmakers een algemeen beeld van duurzame energiebronnen en gaan vervolgens dieper in op de collectieve winning van zonne-energie. In omliggende gemeenten zijn al ervaringen met het inrichten van zonneparken. Vanuit zowel de agrarische sector als de inwoners bestaat interesse om op landbouwgrond zonneweides met panelen in te richten en daarmee duurzame energie te 'oogsten'. Wethouder Van Agtmaal wil dat proces echter in goede banen leiden en daarom bereidt hij een beleidsnota voor. De lokale bewindsman kan terugblikken op een "avond met een nuttige inbreng", zo laat hij na afloop weten. Van Agtmaal verwacht nog vóór de komende zomer met een voorstel naar de raad te komen, waarin de beleidsregels zijn vastgelegd.