De Wjeelduvel slaat weer toe: insignekastje terug in gemeentehuis

Het insignekastje is teruggebracht door de geheimzinnige Wjeelduvel. DIe is blij dat er in de politiek wordt gesproken het Snoek-beeld. En… tijdens de intocht kunnen we opnieuw iets verwachten van de Wjeelduvel, zo heeft deze aangekondigd! (Tekst en foto's: Han Verbeem)

WJEELDRECHT – Grote verbazing, vanmorgen op het gemeentehuis in Hoogerheide. Het kastje voor de carnavalsinsignes is weer terug. Vorige week was het door de Wjeelduvel weggehaald; een protestactie vanuit de Hoogerheidese carnaval. "Gullie woore nog wel van mijn", stond op een brief. En inderdaad: vanmorgen hing het insignekastje weer op z'n oude, vertrouwde plaats in de hal van het gemeentehuis.  Met daarbij opnieuw een brief van de Wjeelduvel. Die is blij dat er in de raadspolitiek eindelijk gesproken wordt over het bronzen kunstwerk van de Snoek. "Iek oop jeel arrug da oons mwooie symbool van Wjeeldrecht 'n schwoon plekske krijt waar'tie recht op et." En: tijdens de intocht zal de Wjeelduvel opnieuw van zich laten horen. Dan zal hij de plek aanwijzen waar het "kunstwaark" moet komen te staan.

Na een tip bij de redactie dat het insignekastje weer terug zou zijn, kijkt de baliemedewerkster verbaast op. "Is dat zo?" Ze neemt een kijkje om de hoek van de ontvangstbalie en inderdaad, daar hangt het kastje. Mét de vier insignes van vorig jaar en een opgerolde brief. "Dat is nu het eerste dat ik zie", zegt ze lachend. Ook gemeentewoordvoerdster Sharan Kok weet nog van niets: "Hangt het er weer? Dan moet dat net gebeurd zijn." Ze is blij dat het het weer terug is en de insignes worden zo snel als mogelijk ongewisseld voor de nieuwe van 2019, zegt ze. Bij het gemeentehuis is niet bekend wie de onbekende Wjeelduvel nu eigenlijk is.

'Schwoon kunstwaark'

In de nieuwe brief laat de Wjeelduvel weten tevreden te zijn over het effect van diens ludieke actie. "Uit betrouwboare bron em ik vernoome, da dur in de politiek gesproke ies, over da schwoone kunstwaark, 't Snoekske meej 2 kiendjes! Da doe me jéél goed en zoas ik al zee, iek em da kastje geljeend meej gin kwaaje bedoelinge, daarom em iek da kastje wir schwoon terug gehange", zo staat op de brief te lezen.

Ossekoppe

De Wjeelduvel verondschuldigt zich ook richting Ostrecht. "Wa'k wel jeel jammer vin, is da de Ossekoppe d'r eige aangesproke voele, da was nwooit munne bedoeling gewist, waant ginne duvel is zo blij da 'k Oske terug op zunne plek stoat, doar woar t'ie wordt te stoan."