West-Brabantse gemeenten slaan handen ineen en starten campagne ‘Meld Misdaad Anoniem’

BRABANTSE WAL – Meer en meer komen situaties in het daglicht waarbij blijkt dat drugscriminelen actief zijn in West-Brabant. Acht gemeenten, waaronder ook de gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht, slaan nu de handen ineen en starten een meldingscampagne tegen drugscriminaliteit. Omdat veel mensen wat vrees hebben om meldingen te doen, kan dit ook anoniem. Bewoners die vreemde zaken bemerken worden opgeroepen deze te melden.

Voorzitter van het politiedistrict de Markiezaten, burgemeester Han van Midden stelt: ‘We zien in West-Brabant, net als in heel Nederland overigens, dat drugscriminaliteit toeneemt en extremer wordt. Inwoners zijn zich vaak onvoldoende bewust van de risico’s die dat met zich meebrengt. Ook kan het in een kleine gemeenschap knap lastig zijn om een melding over je buren te doen. Het anonieme meldpunt M. biedt dan uitkomst. Meer bekendheid hiervoor is daarom echt nodig!’

Melding over de buren

In het politiedistrict van de Markiezaten wordt een toename van de drugscriminaliteit geconstateerd. En niet alleen een toename, de criminaliteit wordt ook steeds extremer. “Inwoners zijn zich vaak onvoldoende bewust van de risico’s die dat met zich meebrengt. Het kan in een kleine gemeenschap knap lastig zijn om een melding over bijvoorbeeld je buren te doen. Het anonieme meldpunt M. biedt dan uitkomst. Meer bekendheid hiervoor is daarom echt nodig!”, aldus Han van Midden.

Verdachte signalen

Bewoners die verdachte signalen constateren worden verzocht om dit te melden. Vaak kan een klein signaal al duiden op criminaliteit, zoals afschermde deuren of ramen, overmatige beveiliging met camera’s en afzuiginstallaties op het dak. Maar ook onbekende (dure) voertuigen, een chemische geur van aceton en ammoniak, anijs of amandel. De aanwezigheid van ook jerrycans, blauwe vaten of zogenaamde IBC’s (1.000 liter containers) kunnen signalen zijn dat er iets niet pluis is. En kan een huurder zich niet identificeren, regelt een onbekende tussenpersoon de zaken, mogen afspraken niet worden vastgelegd en wordt er enkel met contant geld betaald, dan is dit zeker ook zeer verdacht.

Meld Misdaad Anoniem

Jaarlijks stuurt Misdaad Anoniem ruim 16.000 meldingen door naar de politie en andere partners, waarmee dagelijks zaken worden opgelost. Het meldpunt is onafhankelijk, dus niet van de politie. Tips en signalen worden anoniem gemeld via 0800-7000 of online in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl.

Campagne

De campagne wordt gevoerd in samenwerking met de acht samenwerkende gemeenten in West-Brabant. Dat zijn: Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht. Inwoners worden via de krant, met flyers en posters en online geïnformeerd. Ook worden via social media en websites video’s en banners verspreid.