Voor elke kern een tappunt met gratis drinkwater

(Ingezonden bericht, bewerkt door de redactie. Foto: gemeente Woensdrecht / Evides)

HOOGERHEIDE – Kraanwater is een duurzame, goedkope en gezonde drankkeuze. Met openbare watertappunten willen de gemeente Woensdrecht en Evides Waterbedrijf het drinken van kraanwater verder stimuleren. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met de aanleg van een openbaar kraanwatertappunt in iedere kern van de gemeente.

Wist u dat Nederland het land is met de beste kwaliteit drinkwater uit de kraan? Wethouder Jeffrey van Agtmaal: “Steeds meer mensen willen niet alleen thuis, maar ook tijdens het wandelen of fietsen over goed kraanwater beschikken. Om in deze behoefte te voorzien, heeft de gemeente Woensdrecht, samen met Evides Waterbedrijf, het initiatief genomen om in elke kern van de gemeente een eerste watertappunt te realiseren. Iedereen kan nu buitenshuis zijn of haar flesje vullen met vers drinkwater.”

Kraanwater is gezond

Water drinken is goed voor ons, dat weten we allemaal, zo stellen de initiatiefnemers. “Met het plaatsen van een watertappunt bewegen we zowel kinderen als volwassenen tot het drinken van gezond kraanwater in plaats van frisdranken. Kraanwater is een prima en gezonde vervanger voor suikerhoudende frisdranken.”

Duurzaam

Er is geen transport over de weg of verpakkingsmateriaal nodig, benadrukt de gemeente: “Door het buiten beschikbaar stellen van kraanwater vermindert het aantal plastic flesjes –en dus zwerfafval– aanzienlijk en daarmee de CO2-productie. Met een openbaar kraanwatertappunt draagt de gemeente samen met Evides Waterbedrijf bij aan een duurzame leefomgeving en een gezonde levensstijl. Laten we hierbij op een bewuste manier omgaan met ons drinkwater.”

Kraanwatertappunt

Het tappunt is robuust en voldoet volgens de gemeente aan hoge eisen. Na ingebruikname zal Evides periodiek controleren op hygiëne en eventuele gebreken of onvolkomenheden. De gemeente wil op de volgende locaties tappunten realiseren:

  • Hoogerheide: nabij het fietsknooppunt aan de Huijbergseweg/Sportlaan;
  • Woensdrecht: ter plaatse van het uitkijkpunt aan de Rijzendeweg;
  • Ossendrecht: achter de kerk;
  • Putte: nabij de rioolwaterzuiveringsinstallatie van waterschap Brabantse Delta aan de Antwerpsestraat;
  • Huijbergen: nabij molen Johanna aan de Bergestraat.

Deze locaties zijn gekozen op basis van een aantal criteria waaraan ze moeten voldoen, waaronder een maximale afstand van 5 meter tot het bestaande drinkwaternetwerk. Wethouder Van Agtmaal: “Ik ben blij dat we nu in elke kern een openbaar watertappunt zullen realiseren. Hiermee onderstrepen we ook de intensieve samenwerking die we met Evides hebben op vele gebieden, waaronder binnen de Waterkring West waarin we met meerdere gemeenten, waterschap en waterbedrijven elkaar op vele water-gerelateerde onderwerpen weten te vinden.”