Van der Poel wint spectaculair Amstel Gold Race

Mathieu van der Poel met de winnaarstrofee van de 54e Amstel Gold Race (Tekst: Han Verbeem, foto: Facebook / gpadrievanderpoel)

HOOGERHEIDE / MAASTRICHT / VALKENBURG – Hét sportmoment van het jaar, zo wordt het nu al genoemd. In een spectaculaire finale heeft Mathieu van der Poel zondag de Amstel Gold Race gewonnen. Daarmee is het voor het eerst sinds achttien jaar dat een Nederlander goud haalt in deze klassieker, sinds Erik Dekker in 2001. Voor het 24-jarige wielertalent is de overwinning nauwelijks te bevatten: na het passeren van de finish rolt hij letterlijk van vreugde over de grond.

Mathieu van der Poel heeft onlangs aangegeven ook voorjaarsklassiekers te gaan rijden en debuteerde hiermee in de Amstel Gold Race; het is gelijk zijn eerste overwinning in een klassieker. Het wegparcours van exact 265,7 kilometer door het Limbugse heuvelland heeft in totaal 35 hellingen, waarvan Bemelerberg de laatste is. Hierna volgt de eindsprint, een goede kilometer vóór de eindstreep nabij Valkenburg. In deze spannende slotfase komt Mathieu als eerste over de finish. Daarmee laat hij Simon Clarke (Australië) en Jakob Fuglsang (Denemarken) achter zich.

Adrie van der Poel in 1990 winnaar

De presitgieuze Amstel Gold Race wordt sinds 1966 verreden en is in totaal dertien keer door een Nederlander gewonnen. Mathieu treedt in het voetspoor van zijn vader. In 1990 behaalde Adrie van der Poel de overwinning. Eerdere wielergrootheden die de race meerdere keren wonnen zijn Jan Raas en Gerrie Knetemann, die respectievelijk vijf en twee keer als eersten op het erepodium plaats mochten nemen.