Tegemoetkoming kosten schoolgaande kinderen

Is een laptop of tablet verplicht op de basisschool en stelt de school deze middelen niet ter beschikking, dan kunnen deze kosten onder bepaalde voorwaarden tot 350 euro vergoed worden. (Foto: Pixabay / Sharptembr)

HOOGERHEIDE – De drie gemeenten van de Brabantse Wal hebben ook dit schooljaar een tegemoetkomingsregeling voor ouders met een minimuminkomen. "De regeling zorgt ervoor dat alle kinderen mee kunnen doen met sport- en schoolgerelateerde activiteiten", aldus wethouder Lars van der Beek. "Aan het begin van een nieuw schooljaar kunnen ouders geconfronteerd worden met hoge kosten voor hun schoolgaande kinderen." Woensdrecht en Bergen op Zoom hebben de regeling al geactualiseerd en Steenbergen volgt binnenkort. De vernieuwde tegemoetkominsregeling is per 1 oktober ingegaan.

De ‘Regeling ter bevordering van maatschappelijke participatie door schoolgaande kinderen 2018’ is er voor inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. “Het is belangrijk dat alle kinderen mee kunnen doen met activiteiten op school, dat ze lid kunnen zijn van een sport of een hobby kunnen uitoefenen”, aldus verantwoordelijk portefeuillehouder Lars van der Beek. “Het is goed voor de ontwikkeling van kinderen, bevorderend voor de gezondheid en het welzijnsgevoel van de jeugd. We willen sociale uitsluiting onder kinderen voorkomen door bij te dragen aan de kosten als mensen dit soort activiteiten zelf niet kunnen betalen.”

Sportkleding en laptop

De regeling voorziet in een dergelijke tegemoetkoming. "De gemeente Woensdrecht werkt daarvoor samen met Stichting Leergeld en het Jeugdsportfonds. De regeling wordt bij het begin van elk schooljaar geactualiseerd en aangepast op de behoefte uit de samenleving. Sinds dit schooljaar kan er bij het lidmaatschap van een sportvereniging ook clubgerelateerde kleding aangevraagd worden." Is een laptop of tablet verplicht op de basisschool en stelt de school deze middelen niet ter beschikking, dan kunnen deze kosten onder bepaalde voorwaarden tot 350 euro -inclusief verzekering- vergoed worden. Voor kinderen die naar het middelbaar onderwijs gaan, was het al eerder mogelijk om een laptop of tablet en een fiets aan te vragen.