Scholen gesloten, horeca dicht en sportclubs sluiten deuren tot en met 6 april

De meeste gemeentemedewerkers werken vanuit huis. De baliediensten voor het publiek waren maandagochtend nog wel toegankelijk. (Redactie: Han Verbeem, foto: Google Streetview)

HOOGERHEIDE / DEN HAAG – Als gevolg van de extra maatregelen, die het kabinet zondag heeft afgekondigd, zijn alle sportclubs en horecagelegenheden sinds 18.00 uur zondagavond gesloten. Ook scholen en kinderopvangcentra gaan de komende periode niet open. De nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus gelden tot en met 6 april.

Alleen kinderen van ouders die werkzaam zijn in de zogeheten vitale sectoren als brandweer, zorg en politie, moeten op scholen opgevangen worden. Beoefenaars van deze cruciale beroepen behouden het recht op kinderopvang.

Scholen

Eerder hadden onderwijsinstellingen voor primair en voortgezet onderwijs, zoals Curio en Louis Porquin, al aangekondigd om hun scholen voorlopig te sluiten. Aanvankelijk zouden zondag de extra maatregelen bekendgemaakt worden die voor Brabant gelden; in de loop van de zondag werd duidelijk dat de het extra maatregelenpakket om het coronavirus in te dammen, voor heel Nederland geldt. Burgemeesters van Vlaamse grensgemeenten hadden eerder op de zondag al een oproep gedaan om de Nederlandse horeca in de grenssteden te sluiten.

Thuiswerken medewerkers gemeente

Woordvoerder Jan Prop van de gemeente Woensdrecht laat weten dat de nieuwste maatregelen niet tot problemen hebben geleid. “We voeren het landelijke beleid uit, onze medewerkers werken zoveel als mogelijk vanuit huis. En dat pakt in de praktijk goed uit”, zegt hij. Voorlopig blijven de baliediensten op het gemeentehuis wel toegankelijk, waarmee het nog mogelijk blijft bijvoorbeeld rijbewijzen en paspoorten te vernieuwen. Prop sluit echter niet uit dat ook daar verandering in komt. “We houden voortdurend overleg over de actuele stand van zaken.”