Scheiden van afval: jong geleerd, oud gedaan

Foto's: gemeente Woensdrecht / Saver

OSSENDRECHT – Met het scheiden van afval kan je niet vroeg genoeg beginnen. Dat bleek wel op basisschool De Meulenrakkers in Ossendrecht, waar de leerlingen vanmorgen van Saver les kregen in recycling en verwerking van afval. En het bleef niet bij een les alleen: de school kreeg van Saver een inzamelcontainer uitgereikt, zodat leerlingen voortaan aan de slag kunnen met het gescheiden inzamelen van plastic flesjes/drankcartons en blik.

"De bedoeling van het project is dat kinderen bewust met afvalscheiding bezig zijn en hiervoor beloond worden", aldus de gemeente. Ook de speciale info-bus van Saver kwam voorrijden.

Van pet naar pret

Tijdens de les 'van pet naar pret' konden de leerlingen zien hoe plastic gerecycled wordt. Zo werd getoond hoe je van oude plastic flesjes een spinner kan maken. Ook gingen de basisschoolleerlingen zelf ook creatief aan de slag met lege flesjes. Verder had Saver het ook over zwerfaval. Dat kan soms héél lang in de natuur blijven liggen voor het is vergaan. "Een klokhuis blijft 14 dagen bestaan, papier zo'n 6 maanden, de schil van een banaan of sinaasappel 1 jaar, kauwgom 20 jaar, een blikje 50 jaar en een plastic flesje zelfs oneindig!"