Ruim 5.200 euro voor inburgeringsprojecten vluchtelingen

De gemeente vindt het belangrijk dat statushouders snel inburgeren in de Woensdrechtse samenleving en geeft daarom subsidie aan drie inburgeringsprojecten. Nieuwe projectvoorstellen kunnen nog tot juli 2017 worden ingediend. (Foto: Han Verbeem / KijkopWoensdrecht.nl)

HOOGERHEIDE – In juli 2016 deed de gemeente Woensdrecht een oproep aan burgers, maatschappelijke organisaties en ondernemers om initiatieven in te dienen voor de inburgering van statushouders. De eerste drie ingediende voorstellen zijn akkoord bevonden, zo heeft het college van B&W vandaag gemeld. De stuurgroep statushouders heeft alle drie de initiatieven goedgekeurd, omdat deze projecten een bijdrage leveren aan de inburgering van statushouders. Al met al heeft de gemeente 5.248 euro beschikbaar gesteld voor drie projecten van de Protestantse Kerk en van fotograaf Vincent Kreijtenburg.

De initiatieven worden onderdeel van de participatieverklaring, die statushouders nodig hebben voor hun inburgeringsexamen. De initiatieven dragen bij aan een kennismaking met onder meer de eigen woonomgeving, de lokale regelgeving en instanties, vrijwilligerswerk, en de arbeidsmarkt. Ook hebben de projecten bevorderend voor het ontwikkelen van de Nederlandse taal en lokale gebruiken en het maken van sociale contacten buitenshuis.

De volgende drie initiatieven zijn goedgekeurd:

Het Open Huis van de Protestantse Kerk in Ossendrecht krijgt de aangevraagde € 1.600 subsidie voor de organisatie van een wekelijkse bijeenkomst voor statushouders en de aanschaf van materialen om de Nederlandse taal te leren. Zo’n 35 vrijwilligers werken kosteloos aan het initiatief mee.

Ook hield de kerkgemeenschap vandaag (22 december) een Kerstmiddag om statushouders te laten kennismaken met ´Kerst in Nederland´. Er is muziek, een lunchbuffet en er worden spelletjes gespeeld. Gerekend wordt op zo´n 50 personen. Hieraan heeft de gemeente een bijdrage van 200 euro toegekend.

Fotograaf/videomaker Vincent Krijtenburg krijgt € 3.448, 79 toegekend om een vijfdelige webserie te maken, waarbij een lokale gids een statushouder kennis laat maken met een kenmerkende plek in de regio (met bij voorkeur een culturele betekenis).

Verantwoordelijk portefeuillehouder Lars van der Beek: “Wij vinden het goed dat deze initiatiefnemers zich in willen zetten voor de inburgering van statushouders en zijn ervan overtuigd dat hun ideeën daaraan bij kunnen dragen. Dat deze initiatieven uit de samenleving komen, is wat wij van harte toejuichen.”

Nieuwe initiatieven welkom

Maatschappelijke organisaties, verenigingen of burgers die willen bijdragen aan de inburgering van statushouders kunnen hun idee kenbaar maken bij de bij de Brede Welzijnsinstelling (BWI). Via het invullen van de actiekaart kan er ook een bijdrage gevraagd worden. Tot juli 2017 heeft het college bij wijze van pilot een bedrag van €10.000 beschikbaar gesteld – waarvan nu ruim de helft is toegekend. De actiekaart is te downloaden via deze link . (download als Word-document).

• Kijk voor meer informatie op de website van BWI.

Bron: gemeente Woensdrecht