PvdA bezorgd over continuïteit jeugdzorg door onzekerheid Juzt

De Woensdrechtse PvdA-fractie maakt zich zorgen of de jeugdzorg nog wel gegarandeerd kan blijven, nu de problemen met Juzt lijken aan te houden en deze zorgorganisatie volgens mediaberichten zelfs op omvallen staat. Voor complexe jeugdzorg zijn Woensdrecht en andere West-Brabantse gemeenten aangewezen op Juzt. (Tekst: Han Verbeem, foto: Pixabay / Madalin Calita)

HOOGERHEIDE – De gemeenteraadsfractie van de PvdA maakt zich zorgen over de continuiteit van de jeudzorg in Woensdrecht en de rest van westelijk Brabant. "Middels een persverklaring van Juzt hebben we kennis kunnen nemen van de meeste actuele ontwikkelingen", schrijven de fractieleden vandaag in een brief aan het Woensdrechtse college van B&W. Zo zou de overdracht van de zorg in hoger tempo moeten plaatsvinden dan vorige maand nog was voorzien. Nog maar enkele weken geleden zijn de West-Brabantse gemeenten akkoord gegaan met een miljoenenkostende reddingsactie van het noodlijdende Juzt. De kans dat de jeugdzorgaanbieder echter overeind blijft zou echter zo goed als nul zijn, vrezen de Woensdrechtse PvdA-fractie. Een bestuurder van de jeudzorgverlener zou inmiddels zijn opgestapt.

De brandbrief is ondertekend door PvdA-raadsleden Wendy de Koning-Bogers en Jeroen Beunk, alsmede de burgerleden Ruud Gaarkeuken, Cees Jaspers en Peter van Heijst. Ook de PvdA- fracties van omliggende gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal hebben onlangs een soortgelijke brief aan hun colleges gestuurd.

Reddingsplan van 3,25 miljoen

Vorige maand hebben de gemeenten in de jeugdhulpregio's West-Brabant-West (WBW) en West-Brabant-Oost (WBO) invulling gegeven aan een plan dat een dreigend faillissement voor jeugdzorgorganisatie Juzt zou voorkomen. De WBW-gemeenten hebben gezamenlijk 3,25 miljoen bijgedragen aan het reddingsplan; daarvan komt zeven ton van de gemeente Bergen op Zoom. Maar deze financiële injectie lijkt geen garantie voor een zekere toekomst van Juzt. Integendeel, zo vreest de PvdA. "Volgens de FNV zou door Juzt niet mee worden gewerkt aan een sociaal plan voor de medewerkers van Juzt", aldus de PvdA-brief. De verantwoordelijke wethouders van gemeenten in West-Brabant-West, waaronder Woensdrecht, zouden verrast zijn door de koerswijziging van WBO en niet weten wat dit betekent voor de kinderen die zij nog in zorg hebben.

Handelswijze van West-Brabant-Oost

De Woensdrechtse PvdA-fractie stelt in de brief een aantal vragen aan het college, naar aanleiding van publicaties over de onzekere toekomst van Juzt. Deze berichten zijn de afgelopen week in diverse media verschenen. "Wat acht u van het handelen van de regio West-Brabant-Oost", zo staat in de brief te lezen. "Wat betekent dat de overdracht van zorg in hoger tempo moet, zijn er dus voldoende alternatieven beschikbaar?" Het zou zomaar het einde van Juzt kunnen betekenen, vreest de PvdA. Ook wil het raadslid weten hoe het college aankijkt tegen het het opstappen van de Juzt-bestuurder. De fractie wil weten wat het Woensdrechtse college nu gaat doen om eraan bij te dragen dat medewerkers mee overgaan naar de nieuwe zorgaanbieder en dat er daarnaast een sociaal plan komt voor de medewerkers van Juzt. "Op welke wijze heeft u medewerkers, de jeugdigen dan wel ouders en betrokken partijen betrokken in deze nieuwste ontwikkelingen?"