Opnieuw betonrot in Doel vastgesteld

Ook in Doel-4 is betonrot geconstateerd, nadat dit eerder al bij Doel-3 was vastgesteld. (Tekst: Han Verbeem, foto: Chris van Klinken)

OEL / OSSENDRECHT – In de kerncentrale van Doel is opnieuw betonrot geconstateerd, zo bevestigt de Belgische nucleaire toezichtorganisatie Fanc. De betonrot is vastgesteld in bunkers bij de reactor van Doel-4. Ook bij de andere Belgische probleemcentrale, in Tihange, is het probleem vastgesteld. Hier betreft het de reactor Tihange-2. Eerder had Fanc al betonrot opgemerkt bij Doel-3 en Tihange-3. Mede hierdoor zijn ook andere reactoren onderzocht.

Betonrot ontstaat als de ijzeren bewapening in het spanbeton gaat roesten, onder invloed van lucht en water. Door de kracht het uitzettende roest scheurt het beton en verzwakt de constructie. De betonrot in Doel zou vastgesteld zijn in de plafonds van bunkers, die volgens Fanc niet behoren tot het nucleaire gedeelte van de kernenergiecentrales. Er zou geen gevaar zijn voor de volksgezondheid, zo benadrukt Fanc.

Demonstratie Antwerpen zondag 7 oktober

Aan weerszijden van de grens heerst echter grote zorg over de veligheid van Doel. De zwaar verouderde centrale staat op de nominatie voor sluiting en volgens planning  zou Doel uiterlijk 2025 buiten gebruik worden gesteld. Maatschappelijke organisaties, natuurverenigingen en politieke partijen pleiten echter voor een snellere sluiting van Doel en Tihange. Zondag 7 oktober is er in Antwerpen een protestdemonstratie, waarbij ook raadsleden vanuit Nederland aanwezig zullen zijn. Zo heeft het Bergse gemeenteraadslid Evert Weys (GBWP) politici in het grensgebied opgetrommeld om gezamenlijk naar de demonstratie te gaan. De demonstratie was al gepland vanwege de komende gemeenteraadsverkiezingen in België.