‘Ook buitengebied kan binnenkort rekenen op snel internet’

De wethouders van Woensdrecht, Bergen op Zoom en Steenbergen zetten de spades in de grond voor een symbolische eerste schep, terwijl hun collega uit Halderberge plaatsneemt in een graafmachine. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BRABANTSE WAL – Jarenlang is er over gelobbyd en vergaderd, maar nu is het dan eindelijk zo ver! Woensdagmiddag is de eerste schep de grond ingegaan voor de aanleg van het nieuwe glasvezelnetwerk in het buitengebied. Het bedrijf Glasvezel Buitenaf coördineert de aanleg, vanuit de drie gemeenten van de Brabantse Wal én Halderberge. Wethouder Jeffrey van Agtmaal en zijn collega's van de drie overige deelnemende gemeenten mochten op een bosperceel nabij Bergen op Zoom de symbolische eerste schep in de grond zetten. "Straks is iedereen in het buitengebied verzekerd van snel internet."

Vorige zomer, in september, viel het definitieve besluit. De zogeheten 'ambassadeurs', meer dan 80 bewoners van het buitengebied van de vier gemeenten, hadden medestanders weten te vinden voor de aanleg van het netwerk. Minimaal 50 procent van alle buitenaf wonende inwoners moesten een abonnement nemen, wilde het project doorgang kunnen vinden. Uiteindelijk wisten de ambassadeurs 74 procent van het buitengebied aan hun zijde te krijgen.

Online bereikbaarheid steeds belangrijker

"We zien dat snel internet niet alleen belangrijk is voor de mensen thuis, maar ook voor bijvoorbeeld zorginstellingen die gebruik maken van dataverkeer", zegt wethouder Jeffrey van Agtrmaal. Ook wordt er steeds meer online gewinkeld en maken overheidsdiensten intensiever gebruik van internet. Daarom is het belangrijk dat niet alleen de kernen in de gemeente Woensdrecht een goede aansluiting op het net hebben; ook de mensen die buitenaf wonen en werken moeten kunnen rekenen op snel internet. Tot de komende bouwvak worden Bergen op Zoom en Steenbergen als eerste op het glasvezelnetwerk aangesloten, daarna volgen de gemeenten Woensdrecht en Halderberge. En het project gaat nadien verder: ook vanuit Zeeland is er interesse om aansluiting te zoeken op de glasvezelbekabeling.


Wethouder Van Agtmaal: "Snel internet voor iedereen wordt steeds belangrijker."