OM geeft details vrij: martelcontainer Wouwse Plantage was onderdeel van verijdeld ontvoeringsplan

(Ingezonden bericht, bewerkt door de redactie. Bron en foto’s: Openbaar Ministerie)

BRABANTSE WAL / WOUWSE PLANTAGE – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag details vrijgegeven over de ‘martelcontainer’ die vorige maand is ontdekt in een loods in het buitengebied van de Wouwse Plantage. De zeecontainer is vermoedelijk door criminelen ingericht om beoogde slachtoffers na hun ontvoering te ‘ondervragen’. De zeecontainer was geluidsdicht gemaakt met isolerende wandbekleding. Ook zijn martelwerktuigen aangetroffen zoals scalpels, tangen, zagen en handboeien. Centraal in de container was een tandartsstoel opgesteld als martelstoel. Door tijdig ingrijpen wist de recherche de onvoeringen te voorkomen.

Naar deze week bekend is gemaakt, zijn op 22 juni zes verdachten aangehouden nadat de recherche het onderlinge berichtenverkeer tussen hen had onderschept. Bij de inval zijn zowel diverse loodsen ontdekt die als gevangenis dienden, evenals de martelcontainer die door de verdachten als ‘behandelkamer’ werd aangeduid.

Onderschept na hack EncroChat

Het onderzoek startte in april naar aanleiding van de verdenking dat een 40-jarige man uit Den Haag betrokken was bij drugshandel en het voorbereiden van een liquidatie, aldus het OM. “Hij leidde een bestaan onder de radar, maar financieel onderzoek bracht aan het licht dat hij vermoedelijk een loods in Wouwse Plantage in gebruik had. Juist toen de politie haar aandacht op die loods richtte, kreeg zij van een ander rechercheteam inzage in belangrijke chatberichten die de verdachte met een cryptotelefoon verzond en ontving.” Deze berichten zijn volgens het OM verstuurd via EncroChat werden live onderschept in het zogeheten onderzoek-Lemont, dat vorige week openbaar is gemaakt.

Politiekleding, wapens en busjes

In die berichten werden foto’s verstuurd van een loods en een zeecontainer waarin een tandartsstoel stond, met riemen aan de armleuningen en de voetensteun. Er werd volgens het OM gesproken over ontvoeren en martelen, “als ik hem op de stoel heb gaat er meer komen”, “maar die hond is spoorloos”. De loods werd aangeduid als “ebi” (dat is de Extra Beveiligde Inrichting in Vught) en “behandelkamer”, en zou de week erna klaar zijn. De aanstaande ontvoeringen leken met grote precisie te worden voorbereid: er waren meerdere “teams” en een “OT” (observatieteam), en er werden wapens, politiekleding, busjes, stopborden en kogelvrije vesten geregeld.

Identificatie

De recherche nam de loods onmiddellijk onder observatie, zo meldt het OM. “Vanaf medio april zagen rechercheurs enkele mannen bijna dagelijks aan de zeecontainers klussen. Eén van hen, een 44-jarige man uit Nieuwegein, had ook ontmoetingen met de hoofdverdachte uit Den Haag, en diens 43-jarige handlanger uit Rotterdam. De combinatie van onderschepte EncroChat-berichten met observaties van de ontmoetingen van de verdachten leidde tot hun identificatie.”

Tweede loods

Uit de berichten bleek dat de groep een tweede loods in gebruik had. “Deze leek dienst te moeten gaan doen als uitvalsbasis van het criminele arrestatieteam inclusief snelle auto’s wapens en kogelwerende vesten. Uit observaties bleek dat die loods was gevestigd in Rotterdam, pal naast de A16. Verschillende verdachten die in de loods in Wouwse Plantage bezig waren, werden ook daar gezien.”

Gewaarschuwd en ondergedoken

Gedurende het onderzoek-Lemont wist de recherche de chatberichten te onderscheppen. “Daaruit kon worden afgeleid wie beoogde slachtoffers waren. Zij werden door de politie gewaarschuwd en doken elders onder.” Daardoor, zo meldt het OM, en dankzij permanent cameratoezicht van de recherche in en nabij de loods konden voorbereide ontvoeringen, gijzelingen en andere ernstige geweldsmisdrijven worden voorkomen. “Toen de cellen nagenoeg klaar leken werd besloten om in te grijpen. Op 22 juni zijn op 13 locaties doorzoekingen gedaan en hield de politie de verdachten aan. Zij komen uit Den Haag, Rotterdam, Spijkenisse, Utrecht, Nieuwegein en Lexmond.”

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Schokkend

Het beeld van de zeecontainers omschrijft het OM als “ijskoud en ronduit schokkend.” De ruimten waren afgetimmerd met geluidsisolerende platen en warmte-isolerende folie. “In elk van de cellen waren aan het plafond en op de vloer handboeien aangebracht, om iemand staand met de armen omhoog te kunnen ketenen. Verder stond er uitsluitend een chemisch toiletje. In de hoek was een camera aangebracht, om op afstand zicht te houden op de situatie in elke cel.” In één van de zeecontainers lagen meerdere sets politiekleding, kogelvrije vesten en zwaailichten.

Tassen met martelwerktuigen

In de zeecontainer met de tandartsstoel stonden tassen met voorwerpen die vermoedelijk bestemd waren om slachtoffers mee te folteren of in elk geval onder druk te zetten. “De politie vond onder meer een snoeischaar, een takkenschaar, een takkenzaag, scalpels, tangen, extra handboeien, vingerboeien, tape, bivakmutsen en zwarte katoenen zakken die over het hoofd getrokken kunnen worden. Ook werd bij de doorzoeking van een woning in Rotterdam 24 kilo van de synthetische harddrug MDMA aangetroffen.”

Busjes en snelle BMW’s

In de loods stonden ook drie gestolen bestelbusjes en twee snelle BMW’s. “In een naastgelegen ruimte was een zit- en slaapgelegenheid ingericht, vermoedelijk voor bewakers om langer te kunnen verblijven.  In de loods in Rotterdam vond de recherche zeven handvuurwapens en een automatisch aanvalsgeweer, een Chinese variant op de Kalasjnikov AK-47. In totaal werden bij de verdachten 25 wapens aangetroffen.”

Verdachten in bewaring gesteld

De zes mannen zijn volgens het OM door de rechter-commissaris in bewaring gesteld op de verdenking voor voorbereiding van ontvoering, gijzeling, zware mishandeling en afpersing en deelneming aan een criminele organisatie. Twee verdachten zijn tevens in bewaring gesteld voor wapenbezit. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft maandag hun gevangenhouding voor 90 dagen bevolen.

Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Landelijke Eenheid van de politie, in het bijzonder door de Dienst Landelijke Recherche. De leiding van het onderzoek is in handen van officieren van justitie van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.