Mini-symposium op 18 september over kruisrakkettenperiode

De vroegere voertuigenwerkplaats van de USAF 486th Tactical Mission WIng, opgeleverd in 1987. Op dat moment was echter al duidelijk dat de 48 kruisvluchtwapens niet meer geplaatst zouden worden.Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt door het Logistiek Centrum Woensdrecht (Foto: Defensie / NIMH).

HOOGERHEIDE – Op woensdag 18 september organiseert de gemeente Woensdrecht, in samenwerking met de vliegbasis, een mini-symposium over de jaren van het maatschappelijke kruisrakettendebat (1983-1987). Aanleiding voor het symposium is de uitgave van het boek 'De wereld kwam naar Woensdrecht, van auteur Tom Duurland van het Nederlands Instituut van Militaite Historie. Tijdens het symposium komen diverse sprekers aan het woord, waaronder de schrijver zelf maar ook getuigen van destijds en lokale prominenten zoals burgemeester Steven Adriaansen en kolonel Ben Kamstra, commandant van de vliegbasis Woensdrecht.

Het mini-symposium vindt plaats in de raadzaal (kapel) van het gemeentehuis, Huijbergseweg 3 in Hoogerheide. Aanvang van de bijeenkomst is 19.30 uur. Het boek 'De wereld kwam naar Woensdrecht' is dit voorjaar uitgebracht en brengt de toenmalige dramatische gebeurtenissen rond de vliegbasis Woensdrecht in woord en beeld. Als gevolg van het zogeheten NAVO-dubbelbesluit van 1979 zouden op de vliegbasis in totaal 48 Tomahawk-kruisvluchtwapens geplaatst worden. Uiteindelijk is het nooit tot plaatsing van de raketten gekomen, door de ondertekening van het INF-ontwapeningsverdrag met de Sovjetunie in 1987. Het boek behandelt "de politieke besluitvorming, de aankomst van de 486th Tactical Missile Wing van de USAF, het maatschappelijke protest en de confrontatie tussen actievoerders en ordehandhavers, maar ook de reacties van de bevolking van Woensdrecht zelf."

Aanmelden als toehoorder

Het is mogelijk om als toehoorder het mini-symposium van woensdag 18 september bij te wonen. Vanwege het beperkt aantal toegangsplaatsen is vooraanmelding verplicht. Wilt u aanwezig zijn bij dit symposium? Meldt u zich dan aan via communicatie@woensdrecht.nl. Er is plaats voor maximaal 175 personen en vol is vol.

  • Het boek 'De wereld kwam naar Woensdrecht' (uitgeverij Van Wijnen) telt 191 pagina's en heeft veel foto's. ISBN: 9789051945560. Het is verkrijgbaar in de boekhandel en kost € 22,50.