Mathieu en Wout brengen wielerwereld op de been in Hoogerheide

Supporters, fotografen, journalisten, begeleiders… in groten getale komen ze af op de GP Adrie van der Poel. Vanuit allle windstreken zijn ze neergestreken op de Brabantse Wal.

BRABANTSE WAL / HOOGERHEIDE – Zondag staat de regio in sportief opzicht geheel in het teken van het veldrijden. In Hoogerheide wordt de laatste rit voor de wereldbeker, de GP (Grand Prix) Adrie van der Poel, verreden. Nog nooit was de internationale belangstelling zó groot, zegt organisator en perswoordvoerder Guy Vermeiren: 140 journalisten en fotografen, vanuit alle continenten. De reden? Mathieu van der Poel, het wielerwonder en gedoodverfde winnaar van ook deze GP. Ook de succesvolle Belg Wout van Aert (team Jumbo-Visma) is een bezoekersmagneet, aldus Vermeiren. De verwachting komt uit: Mathieu is met afstand de sterkste in deze cross.

Wie veldrijden zegt, zegt Hoogerheide en de Brabantse Wal. En wie Hoogerheide zegt, zegt GP Adrie van der Poel, Deze internationale klassieker is vernoemd naar de uit Hoogerheide afkomstige vader van Mathieu, meervoudig wereldkampioen, en geldt als de aanloop naar het WK Veldrijden. Deze wordt volgend weekeinde verreden in Dübendorf (Zwitserland).

Winst voor Lillo en Kuhn bij de jeugd

Onder een stralende zon begint de wedstrijddag om tien uur 's morgens met de categorie junioren, waarbij de Zwitser Dario Lillo als eerste finisht. Daarna volgt de categorie tot 23 jaar, gewonnen door Kevin Kühn (Zwitserland). 's Middags zijn de categoriën elitie-vrouwen en elite-heren. Favoriet Mathieu van der Poel, die de GP ook vorig jaar al op zijn naam had staan, komt opnieuw als winnaar over de streep. Bij de vrouwen komt Lucinda Brand eveneens voor het tweede achtereenvolgende als sterkste uit de bus.

Vos en De Jong nog steeds uit de race

Marianne Vos kan dit jaar niet meedoen, en is nog steeds herstellende van een liesblessure. Ook de Ossendrechtse veldrijdster Thalita de Jong zal haar langverwachte rentrée in het veldrijden pas dit voorjaar maken, en ondergaat; in 2017 maakte zij tijdens de GP in Hoogerheide een ernstige val en momenteel revalideert zij van een rugoperatie.

Deelnemers Nederlandse selectie (KNWU):

Elite-mannen
Mathieu van der Poel (1)
Lars van der Haar (6)
Corné van Kessel (10)
Joris Nieuwenhuis (14)
David van der Poel (15)
Stan Godrie (29)
Sieben Wouters (18)
Maik van der Heijden (31)

Elite-vrouwen
Annemarie Worst (2)
Ceylin del Carmen Alvarado (6)
Lucinda Brand (1)
Yara Kastelijn (4)
Inge van der Heijden (9)
Manon Bakker (24)
Maud Kaptheijns (-)
Shirin van Anrooij (7)
Geerte Hoeke (33)
Puck Pieterse (16)
Aniek van Alphen (25)
Fem van Empel (32)
Isa Nomden (56)

U23-mannen
Ryan Kamp (2)
Tim van Dijke (11)
Pim Ronhaar (9)
Kyle Agterberg (21)
Mees Hendrikx (22)
Bart Artz (36)