Lichtjes bij oorlogsgraven maken indruk

Burgemeester Steven Adriaansen en wethouder Hans de Waal steken lichtjes aan bij de oorlogsgraven. (tekst en foto's: Hans-Jorg van Broekhoven)

BRABANTSE WAL –  Eén van de meest gehoorde opmerkingen maandagmiddag, was hoe ongelooflijk jong de voor onze vrijheid vechtende soldaten nog waren toen ze stierven. Met veel respect is op de avond voor kerst een kaarsje geplaatst bij alle graven op de Engelse en Canadese begraafplaatsen. 

De organisatie van de bijzondere gedenking was een hele klus, vertelt Gerard Worm. Hij is één van de initiatiefnemers en geregeld onder de indruk geweest van alle warme reacties en medewerking die het plan kreeg. "Vanmorgen zijn we al vroeg begonnen", legt hij uit. "Al die lichtjes moesten eerst hier naar toe komen en verdeeld worden over de twee begraafplaatsen. Begin van de middag heeft een team van 100 mensen ze allemaal aangestoken en daarna zijn ze in kratten bij de juiste rijen met graven gezet. Vervolgens hebben nog veel meer mensen ze stuk voor stuk bij de gesneuvelde vrijheidsstrijders gezet."

Ontroerd

Bij elkaar zijn zo'n 500 mensen betrokken geweest bij het mogelijk maken van het eerbetoon. Gerard: "Er hadden zich vooraf ongeveer 350 mensen opgegeven en een aantal kwam samen met een partner of iemand anders. Daarnaast zijn er ongeveer 100 leerlingen komen helpen, van het Moller, juvenaat en 't Rijks, maar ook een hele bus vol van de Steenspil." Hij is dolgelukkig en geroerd door al die hulp.

Canadese delegatie

De aanwezigen zijn duidelijk onder de indruk van de bijeenkomst. Naast alle mensen die hun hulp hadden aangeboden, zijn ook de nodige mensen een kijkje komen nemen of zelfs hun respect komen betonen. Paul Versijp, namens de gemeente onder meer verantwoordelijk voor de herdenkingen en vieringen van de bevrijding, meldt dat er tevens een delegatie uit Canada aanwezig is. Speciaal hier naartoe gekomen vanwege dit eerbetoon. Ze zijn zeer onder de indruk van het mooie en grote gebaar.