Kampioenshonden Legend en Cadie gehuldigd

Op de foto, v.l.n.r: wethouder Hans de Waal met kampioenshond Legend, Wendy Willemse, Feline Tunders met Cadie. Volgende foto's: Cadie en Legend. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

HOOGERHEIDE – De gemeente Woensdrecht houdt onze kampioenen in ere. En dat geldt niet alleen voor de sportieve inwoners, maar óók voor de trouwe viervoeters. Zo zijn Legend (4) en Cadie (6) vanmorgen op het gemeentehuis gehuldigd door wethouder Hans de Waal. De twee bordercollies zijn in de prijzen gevallen bij het NK Agility in Venlo, in juni. Voor hen had de wethouder een feestelijke kluif paraat. En natuurlijk was er óók een verrassing voor de bazinnetjes van Legend en Cady: Wendy Willemse en Feline Tunders kregen een bos bloemen en een sportshirt. Ook komt er een kampioensfoto in de 'galerij der groten', die binnenkort in de hal van het gemeentehuis wordt ingericht.

Agility is een behendigheidssport voor honden én hun baasjes. Wendy heeft sinds drie jaar een trainingshal aan de Buitendreef in Hoogerheide, 'Indoor 4 All', waar de dieren ook op de kampioenschappen in Venlo zijn voorbereid. Legend is een vierjarige reu. Met deze hond heeft ze goud op het NK behaald voor senioren. Feline behaalde in de categorie Junioren het nationaal kampioenschap met het zesjarige teefje Cadie. Het zijn twee blije, vrolijke honden die écht van beweging houden. "Ze zijn kampioen geworden omdat ze het wíllen, en niet omdat ze het moeten."

Populair

De agility-hondensport is heel populair, zeggen Wendy en Feline. Toch zijn er maar weinig trainingsvoorzieningen in de regio. De indoorhal in Hoogerheide is eigenlijk de enige in de wijde omgeving waar volwaardige wedstrijdtrainingen gehouden kunnen worden. Wethouder De Waal is trots dat ook déze sportvorm binnen de gemeentegrenzen wordt beoefend op kampioensniveau. En dat blijkt wel: toen Wendy drie jaar geleden haar plannen bij de gemeente aankondigde, kreeg ze vanuit het gemeentehuis alle medewerking. "Al vanaf het allereerste begin werd er meegeacht over mogelijkheden en kansen", zegt Wendy Willemse.

Kansen naar Woensdrecht

En dat gaat heel anders dan bijvoorbeeld in buurgemeente Bergen op Zoom, waar de plannen voor een agiility-wedstrijdhal juist door de plaatselijke politiek de kop zijn ingedrukt. Daarmee gaan alle kansen nu naar Woensdrecht. Tja, merkt wethouder De Waal fijntjes op: "Wij zijn tenslotte een sportieve gemeente." En de ambities liggen hoog. Mogelijk dat er in de toekomst ook NK en EK-wedstrijden georgansiseerd kunnen worden aan de Buitendreef. "Maar dat hangt ook af van de buitenvoorzieningen", zegt Wendy. Die voorzieningen zijn er nu wel maar in beperke mate. "Voor EK-niveau zou dat dan uitgebreid moeten worden", zegt ze. Maar dat is toekomstmuziek. Vooralsnog focust Wendy zich op de indooractiviteiten. "Jaar rond, zomer én winter".