Jubelstemming én weemoed bij sanering Raadhuisstraat

Op deze 'artist impressions' van de projectontwikkelaar is te zien hoe de nieuwbouw eruit komt te zien. Bij de pijl (op de foto in vogelvluchtperspectief) is te zien waar het complex met 15 appartementen komt. Het kleinere blok rechtsonder zijn de 9 appartementen op de plaats waar nu nog het voormalig café De Arend staat. (Artist impressions: De Nijs-Soffers Bouwgroep)

HOOGERHEIDE – Een feestelijk moment, vanmorgen aan de Raadhuisstraat in Hoogerheide, waar een spikspinternieuw appartementencomplex verrijst. Wethouder Hans de Waal en toekomstig bewoner Cees Noordermeer namen gezamenlijk plaats in de cabine van de grondwerkmachine, uiteraard mét de veiligheidshelm. Met een symbolische handeling zette de lokale bewindsman de machine in werking waarmee de 'eerste heipaal' de grond in werd geschroefd. Applaus en felicitaties waren niet van de lucht, ook al ging het om een puur ceremoniële handeling. De afgelopen periode was er immers al flink gewerkt en er zitten al ruim 40 palen in de grond. Nog dit jaar worden naar verwachting de eerste woningen opgeleverd.

De nieuwbouw maakt deel uit van het ambitieuze wijkvernieuwingsplan, de 'structuurvisie Raadhuisstraat', waarbij de slopershamer forst heeft toegeslagen. Waar nu een gapend gat is, verrijzen de komende maanden vijftien woningen. Binnenkort gaat de bouw van een tweede fase van start: op de plaats van het voormalige café De Arend komen nóg eens negen appartementen. Projectontwikkelaar De Nijs-Soffers gaat hier voortvarend te werk. En er is flinke belangstelling, zo blijkt: de eerste fase is al volledig uitverkocht; van de tweede fase zijn nog maar twee woningen beschikbaar.

Gemengde gevoelens

In Hoogerheide zelf wordt door de bewoners met gemengde gevoelens gekeken naar de metamorfose van de Raadhuisstraat die al een aantal jaren aan de gang is, zo blijkt uit reacties van voorbijgangers op straat. "Er blijft niets meer van de straat over", zo klaagt een omstander. En natuurlijk komt de omstreden 'herbouw' van het oude Raadhuis ter sprake; een op het gesloopte Raadhuis geïnspireerde trapgevel siert nu de nieuwe Hema. "Volstrekt onbegrijpelijk waarom dat tegen de vlakte moest. En er is al zo weinig over van het oude Hoogerheide", fulmineert een man van middelbare leeftijd. De meningen zijn verdeeld. De één vindt het 'geweldig mooi' en een 'blijvende herinnering aan vroeger', de ander noemt het 'namaak' en 'kitsch'. De vergelijking met het Roosendaalse outletcentrum Rosada wordt zelfs gemaakt.

Pretpark

Een dame op respectabele leeftijd weet zich uit haar vroegste jeugd nog de óude Raadhuisstraat te herinneren dat zwaar onder het oorlogsgeweld heeft geleden. Haar grootouders hadden er een winkeltje. Later, in de jaren '50, volgde de wederopbouw. En nu? Ze schudt weemoedig het hoofd. "Dit is mijn straat niet meer", moet ze toegeven. "Dit is een straat zoals je die overal ziet. Het eigen karakter is er helemaal van af. En dan die nepgeveltjes op dat plein, het lijkt wel een pretpark. Vreselijk."

Aanpak verpaupering

Anderen zijn echter tevreden. "Het wordt de hoogste tijd dat de straat eens wordt aagepakt", zegt een jonge vrouw die met haar volgepakte boodschappentas de Jumbo verlaat. "De laatste jaren was het écht erg hier. Leegstand, verpaupering, onveiligheid. En het is goed dat er nu eens exra appartementen komen want daar is behoefte aan." 

(Videofragnent: gemeente Woensdrecht)