Jachthaven als aprilgrap: idee slaat wél aan

OSSENDRECHT – Het mag duidelijk zijn: het rapport over de jachthaven in Woensdrecht is een aprilgrap. Er is géén onderzoek, er was géén presentatie en er ligt géén plan op tafel. Veel lezers hadden het al in de gaten en konden de aprilgrap waarderen. Tegelijk is er ook waardering voor het idee om de gemeente Woensdrecht weer met het open water te verbinden.

Oudere mensen kunnen zich de haven van Ossendrecht nog herinneren, die dienst deed voor de bietenvaart. De haven ligt nu grotendeels droog en is afgedamd van de Westerschelde. Alleen de waterloop Kil herinnert nog aan de vroegere Ossendrechtse Kil, zoals de haven officiëel heette. Eenvoudig zal het opengraven niet zijn. Afgezien van de hoge kosten en de ruimtelijke complicaties, ligt de vroegere haven grotendeels op Zeeuws gebied, ten zuiden van de St Martijnsweg in de gemeente Reimerswaal. De polders zijn bovendien particulier gebied en grenzen aan enerzijds een natuurgebied en anderzijds een windmolenpark. Eerherstel van de haven zal voorlopig nog toekomstmuziek blijven.

Foto: de vroegere plaats van de Ossendrechtse haven, achter de Vijdtpolder, ligt nu droog. Uiterst rechts ligt nu het Schelde-Rijnkanaal.