‘Iedereen moet op een menswaardige manier afscheid kunnen nemen’

De palliatieve kamer van Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom. (Ingezonden bericht, bewerkt door de redactie. Foto: Bravis)

BRABANTSE WAL – De laatste levensfase wil je doorbrengen met dierbaren om je heen. Voor ziekenhuispatiënten met het coronavirus is dat niet eenvoudig. Het Bravis ziekenhuis heeft op de locatie Bergen op Zoom twee ruime palliatieve kamers ingericht waar terminale coronapatiënten op een menswaardige manier afscheid kunnen nemen.

Patiënten met het coronavirus verblijven in de regel op een eenpersoonskamer. “Daar is geen ruimte om meer dan één bezoeker te ontvangen. Zeker niet als de afstand van 1,5 meter in acht wordt genomen”, vertelt Ouke Hoedemaker, manager zorgeenheid Longgeneeskunde. “Toch willen we ook de coronapatiënten die komen te overlijden een humane mogelijkheid bieden om afscheid te nemen. Daarom hebben we twee driepersoonskamers ingericht als palliatieve kamers, die wel groot genoeg zijn om meer dierbaren toe te laten. De mensen stellen dat op prijs.”

Huiselijk

Ouke heeft het idee samen vormgegeven met Marcel Swijnenburg, manager zorgeenheid Acuut/Complex. “Vervolgens hebben we contact opgenomen met de dienst geestelijke verzorging en het palliatief team om ons te ondersteunen. Zij hebben gezorgd voor de aankleding”, meldt Marcel. “We wilden de kamers een zo huiselijk mogelijke sfeer geven.”

Menswaardig

De kamers zijn aangekleed met planten, kussens, boeken, de Bijbel en de Koran. Ook bestaat de mogelijkheid om muziek te draaien. Een particulier heeft spontaan een nieuwe lamp geschonken en een plaatselijk bedrijf heeft drie relaxstoelen uitgeleend. “Zo proberen we de kamers enigszins uit de klinische sfeer te halen”, licht geestelijk verzorger Freijkje van Gennip toe. “In het ziekenhuis doet iedereen zijn uiterste best om mensen beter te maken. Dat lukt niet altijd. Dan wil je wel alles op alles zetten om patiënten zo menswaardig mogelijk afscheid te laten nemen. Hopelijk dragen deze kamers daar aan bij.”