Vuelta 2020 uitgesteld tot najaar: doorkomst Brabantse Wal nog niet zeker

(Redactie: Han Verbeem, foto: Pixabay)

BRABANTSE WAL / BREDA – De wielerorganisatie UCI heeft woensdag besloten om een aantal internationale wielerrondes, waaronder de Vuelta (Ronde van Spanje) te verschuiven naar het najaar. Dat heeft directe gevolgen voor de regio; de Vuelta 2020 zou op 14-16 augustus starten in Nederland met onder meer een doorkomst langs de Brabantse Wal en de gemeente Woensdrecht. Of dat alsnog het geval zal zijn, hangt “van ontzettend veel factoren af”, aldus La Vuelta Holanda.

Op dit moment is het niet duidelijk of bij de nieuwe startdata van de Ronde van Spanje ook een Nederlandse start zal zijn en zo ja, in welke vorm. De organisatie van La Vuelta Holanda, die de drie etappes van het Nederlandse gedeelte coördineert, was woensdagmiddag niet voor commentaar bereikbaar.

Verklaring op website

Wel heeft La Vuelta Holanda een verklaring op haar website geplaatst: “Een nieuwe datum voor de start van La Vuelta 2020 is er nog niet”, meldt Martijn van Hulsteijn van La Vuelta Holanda. “De UCI overlegt de komende weken met de Spaanse organisatie over een nieuwe datum. Zodra deze bekend is, zullen de consequenties hiervan moeten worden onderzocht door de Spaanse en Nederlandse projectorganisatie.”

Overleg met startsteden en doorkomstgemeenten

Zodra er meer duidelijkheid is over de nieuwe data, zal La Vuelta Holanda in overleg treden met de startsteden Utrecht, Den Bosch en Breda om te zien “welke mogelijkheden er liggen”, aldus de verklaring. “Maar dit geldt ook voor de 31 andere doorkomstgemeenten en voor alle andere betrokkenen.” Want, zo stelt Van Hulsteijn: “Er spelen ontzettend veel factoren mee. Welke andere evenementen zijn er op dat moment, hoeveel politie-inzet is er beschikbaar enzovoorts. En bij een evenement dat op de openbare weg plaatsvindt, zoals La Vuelta, is het ook van belang te onderzoeken welke infrastructurele werken gaande zijn.”