Heideduin laat alle bewoners en medewerkers testen op corona na sterfgevallen

Woonzorgcentrum Heideduin in Hoogerheide: drie bewoners aan corona overleden sinds vrijdag. (Tekst: Han Verbeem, foto: Google StreetView)

HOOGERHEIDE – In zorgcentrum Heideduin in Hoogerheide zijn sinds afgelopen vrijdag drie bewoners overleden aan het Covid-19 virus, oftewel corona. Dat is voor zorginstelling tanteLouise aanleiding om alle bewoners én personeelsleden -voor zover dat nog niet was gebeurd- te testen op een mogelijke besmetting. Deze testen zijn zondag en maandag afgenomen, aldus woordvoerder Marc Molenaars van zorginstelling tanteLouise.

Heideduin heeft 60 bewoners en 85 medewerkers, inclusief ondersteunend personeel. De drie overleden bewoners hadden allen een broze gezondheid en onderliggende medische problemen. De uitslag van de testen onder alle bewoners en medewerkers kan nog zeker enkele dagen in beslag nemen, “De capaciteit is beperkt en de ziekenhuizen gaan op dit moment vóór”, zegt Molenaars.

Alle signalen op rood

Het gaat Molenaars te ver om te spreken van een uitbraak in Heideduin. Maar dat er sprake is van een zeer serieuze situatie staat buiten kijf: alle alarmsignalen staan op rood bij tanteLouise. “We nemen uiteraard alle maatregelen om het virus buiten de poorten te houden. We willen weten wáár deze besmettingen vandaan komen en de onderzoeken moeten daar meer duidelijkheid in brengen. Wij willen een exact beeld van de situatie”, benadrukt de woordvoerder.

Ook in Steenbergen getest

In totaal heeft tanteLouise 17 zorgcentra plus een serivecentrum. Daarvan is op twee locaties corona geconstateerd: bij Heideduin in Hoogerheide en bij Hof van Nassau in Steenbergen. Ook in Steenbergen zijn medewerkers en bewoners getest. “De situatie bij Hof van Nassau is complex omdat er twee zogeheten cohorten zijn waarvan er één wel, en één niet in quarantaine is.” Deze testen hebben maandag plaatsgevonden.

Ook hoop: 103-jarige genezen

In totaal heeft Hof van Nassau 120 bewoners. Onder hen is ook de 103-jarige Piet van Trijen, die wereldwijde bekendheid heeft gekregen als de oudste mens die van het coronavirus is genezen. “Er zijn ondanks alle zorgen zeker ook hoopgevende signalen rondom de bestrijding van het virus”, zegt Molenaars. Een vaccin is desondanks nog niet voorhanden en daarom doet tanteLouise al het mogelijke om corona buiten de deur te houden. “We werken met iédereen en alle zorgpersoneel keihard eraan om het virus onder controle te krijgen!”