Goud voor Mathieu van der Poel bij NK Wegwielrijden

Tekst (bewerkt) en foto: NK2018.nl

HOOGERHEIDE – Mathieu van der Poel is zondag op de Brabantse Wal Nederlands kampioen op de weg geworden. Mathieu bleef Danny van Poppel (tweede) en Ramon Sinkeldam (derde) vóór op de Scheldeweg, waar hij in januari  ook de wereldbekerfinale veldrijden op zijn naam schreef tijdens de GP. Het was de tweede landstitel van het kalenderjaar voor Mathieu van der Poel; eerder dit jaar behaalde hij nationaal goud bij het veldrijden in Surhuisterveen.

De wedstrijd werd ingeleid met een aanval van Oscar Riesebeek, Brian van Goethem (Roompot), Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo), René Hooghiemster (Alecto Cycling) en Joey van Rhee (MonkeyTown). In de laatste twee koersuur was het met hun poging gedaan, nadat ze maximaal negen minuten aan voorsprong vergaard hadden. Het was de uiteindelijke winnaar die vervolgens ten aanval trok. Eerst alleen en vervolgens viel  Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) aan in het gezelschap van Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo), Jan Willem van Schip (Team Roompot) en Dennis van Winden (Israel Cycling Academy). Van Poppel probeerde het vervolgens alleen, maar zag zijn drie medevluchters, maar ook een selecte groep achtervolgers aansluiten. Nadat Koen de Kort een vergeefse poging waagde om de anderen te verrassen met een ultieme aanval, werd er door een eerste groep gesprint voor de medailles.

Verdiende winnaar

Van Poppel eiste een hoofdrol op, maar greep nét naast de overwinning: "’De doelstelling was om de koers onder controle te houden. Dat was de reden dat ik in de vlucht met vier niet mocht meewerken, omdat we op een sprint met Dylan Groenewegen aanstuurden. Maar ik kreeg in de finale niet echt mee of die mannen wel of niet zouden gaan aansluiten van achteren. Dus heb ik het toen alleen geprobeerd. Toen dat niet lukte, heb ik even een moment herstel genomen voor de sprint. Maar Mathieu van der Poel was vervolgens de sterkste, het is een verdiende winnaar van dit NK."