Duurzaamheidsprijs voor Evert Jansma, Chris Hopmans en TV De Meet

Op de foto: de winnaars van de Woensdrechtse Veer in de categorieën Particulier, Ondernemer en Vereniging. Geheel rechts in beeld staat burgemeester Steven Adriaansen. (Foto: Wendy de Koning-Bogers).

HOOGERHEIDE – Tijdens de gemeentelijke duurzaamheidsavond van donderdag 17 oktober is voor het eerst een trofee uitgereikt: de Woensdrechtse Veer. In een drietal categorieën (Particulier, Bedrijf en Vereniging) zijn de winnaars bekend gemaakt die tijdens de bijeenkomst op het gemeentehuis de oorkonde in ontvangst mochten nemen. Zij hebben de prijs ontvangen vanwege hun prestaties en ze vervullen een maatschappelijke voorbeeldfunctie. Burgemeester Adriaansen reikte de oorkonde aan 'particuliere' inwoner Evert Jansma. Wethouder Kielman reikte de oorkonde uit aan ondernemer Chris Hopmans en tennisvereniging De Meet ontving als vereniging de prijs uit handen van wethouder Van Agtmaal.

Evert Jansma levert als duurzame inwoner en energieambassadeur een waardevolle bijdrage aan het verduurzamen van de Woensdrechtse samenleving, aldus het juryrapport. "Door middel van zijn vrijwilligerswerk als Energieambassadeur hebben al tientallen huishoudens binnen de gemeente hun energierekening omlaag kunnen schroeven en duurzame stappen kunnen zetten. Naast het informeren van de samenleving levert Evert ook zijn eigen bijdrage aan de Energietransitie waar hij zijn eigen woning grondig heeft verduurzaamt en vanuit zijn rol, met zijn eigen verhaal, andere inspireert om dezelfde duurzame stappen te ondernemen."

Duurzame ondernemer: Chris Hopmans

Chris Hopmans is misschien wel de eerste lokale ambassadeur voor groene energie, zo stelt de jury. "Al meer dan 18 jaar geleden plaatste hij een windmolen op zijn erf in Woensdrecht. Ook verduurzaamde hij de daken van zijn stallen door middel van zonnepanelen. Vandaag de dag is hij actief betrokken bij verschillende grootschalige projecten omtrent hernieuwbare energie. Eén van deze projecten betreft het pas geopende zonnepark bij de regionale afvalwaterzuivering in Bath. Chris heeft tevens een waardevolle bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de Woensdrechtse Duurzaamheidsvisie daarnaast zet hij zich ook met het verbouwen en afzetten van zijn landbouwproducten in voor het verbeteren van de plaatselijke kringloop en biodiversiteit." 

Duurzame vereniging: TV de Meet

Tennisvereniging de Meet houdt zich volgens de jury al meerdere jaren bezig met het thema Duurzaamheid en weet zich als vereniging hierin lokaal te onderscheiden. "Eerder heeft de vereniging al een duurzame investering gedaan met de installatie van zonnepanelen op het dak en momenteel neemt de vereniging een volgende stap door het vervangen van de huidige lichtinstallaties met LED-installaties. TV de Meet vervult met het treffen van deze maatregelen een voorbeeldfunctie voor andere verenigingen."