Dodenherdenking na driekwart eeuw nog steeds van deze tijd

De herdenkingen in Hoogerheide/Woensdrecht, Ossendrecht, Huijbergen en Putte. (Foto's: gemeente Woensdrecht)

HOOGERHEIDE / OSSENDRECHT / PUTTE / HUIJBERGEN – Zaterdag 4 mei zijn de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht, bij de vier monumenten in de gemeente Woensdrecht. Onder grote publieke belangstelling hebben gemeentebestuurders een krans gelegd, in het bijzijn van de organiserende comités van Putte, Huijbergen en Ossendrecht.

Burgemeester Steven Adriaansen en wethouder Jeffrey van Agtmaal waren aanwezig bij de herdenking in Woensdrecht/Hoogerheide; namens het college waren wethouder Hans de Waal in Ossendrecht, gemeentesecretaris Annette Baart en wethouder Henk Kielman in Huijbergen; wethouder Lars van der Beek in Putte. Ook vertegenwoordigers van legerkorpsen en maatschappelijke organisaties waren bij de herdenkingen, waarbij zowel het Wilhelmus, het Canadese volkslied als het taptoesignaal werden geblazen.

Vrede en vrijheid

Voorafgaand aan de twee minuten stilte om 20.00 uur waren er nog plechtigheden, waarbij stilgestaan werd bij vrede en vrijheid. Hoewel het nu bijna 75 jaar geleden is dat de oorlog in Europa eindigde, blijft er ook onder jongere generaties nog steeds belangstelling voor wat er toen is gebeurd. Want de soldaten die toen sneuvelden waren vaak jonge twintigers, niet veel ouder dan de scholieren van tegenwoordig. En elk slachtoffer is een mens met een verhaal. Door hun verhalen te blijven vertellen, en de link naar het heden te leggen, kan voorkomen worden dat de geschiedenis zich herhaalt. Alleen door bewust te blijven van de verschrikkingen van de oorlog is een blijvende vrede mogelijk.

Het taptoesignaal, dat op 4 mei voorafgaand aan de twee minuten stilte wordt geblazen.