De Brabantse Wal-asperges van boerderijwinkel Koolen uit Ossendrecht: je proeft het verschil!

Op de foto het team van de Boerderijwinkel: aan de rechterkant Kees en Rianne Koolen met links naast hen medewerksters Christien en Lydia. (Tekst en foto’s: Han Verbeem)

OSSENDRECHT – Asperges… die haal je natuurlijk het beste direct bij de boer. Dat kan bijvoorbeeld bij Kees en Rianne Koolen, aan de Putseweg 46 in Ossendrecht. De boerderijwinkel bestaat in deze opstelling nu twee jaar en inmiddels is het adres tot vér buiten de regio bekend. Niet alleen vanwege het ‘Witte Goud’, maar ook vanwege de veelzijdigheid aan verse streekproducten. Het beste van het land, direct bij de klant!

“Mensen rijden soms anderhalf uur met de auto om bij ons asperges te kopen”, zegt Rianne. Geen wonder, want de Brabantse Wal-asperges zijn een gewild streekproduct waarvoor de ware fijnproevers best wat over hebben om een paar kilootjes te bemachtigen.

De lekkerste asperges komen van de Brabantse Wal

Op de Brabantse Wal worden misschien wel de allerlekkerste asperges van heel Nederland geteeld. De historie gaat al heel ver terug en al eeuwen geleden teelden de boeren op de hoge zandgronden het zogeheten ‘Witte Goud’. Dat komt door de gunstige ligging van de Brabantse Wal: op de grens van Brabant en Zeeland, met het zuivere grondwater en de zilte bries van zee. Nog steeds zijn er enkele tientallen agrariërs in de gemeenten van de Brabantse Wal die asperges telen. Het eerste kistje van het seizoen gaat elk jaar, zo is de traditie, naar het paleis van de koning. Dat is al een gewoonte sinds koningin Wilhelmina.

Consumenten kiezen voor kwaliteit

Veel klanten komen uit de directe regio, zo’n vijftien kilometer in omtrek van de boerderijwinkel van Koolen. Met name veel Belgen weten de weg goed te vinden. “Dat is nu met de coronacrisis duidelijk minder”, aldus Rianne. Gelukkig zijn er wel vaste klanten uit de gemeente Woensdrecht zelf. Meer en meer inwoners kiezen ervoor, om direct bij de boer boodschappen te doen. Vooral de kwaliteit en de versheid zijn grote voordelen, zeker vergeleken met de ‘gewone’ producten uit de supermarkt. “Je proeft het verschil écht!”

Een uitgebreid assortiment aan streekproducten

En wat heeft de boerderijwinkel van Koolen nog meer de bieden: “Zuivelproducten zoals boerderijkaas, eieren maar ook rund- en lamsvlees van veehouderijen uit de directe omgeving. En niet te vergeten honing, aardappelen, groenten, fruit (de zomerkoninkjes komen er weer aan, écht superlekkere aardbeien), vers geperste vruchtendranken… teveel om op te noemen. Een bijzondere specialiteit zijn de diverse smaken boerderij-ijs, waaronder asperge-ijs.

Meer weten over de asperges en het streekproducten-aanbod van boerderijwinkel Koolen? Kijk op de website! Tijdens het aspergeseizoen (t/m 24 juni) is de winkel dagelijks geopend: op werkdagen van 9.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zondag van 10.00 tot 13.00 uur. Bestellingen kunnen vóóraf telefonisch worden doorgegeven.