Burgemeester vraagt ‘sociale veerkracht’ van samenleving

Burgemeester Steven Adriaansen benadrukt de economische kansen, bijvoorbeeld door de komst van de F-35 of de ontwikkeling van onbemande UVA's -oftewel drones- bij de Vliegbasis. Na zijn toespraak overhandigde hij de Promotieprijs 2016 aan de vertegenwoordiger van Vliegbasis Woensdrecht en aan Thalita de Jong. (Foto's: Hans-Jorg van Broekhoven)

HOOGERHEIDE – Voor het eerst in dertien jaar is de Promotieprijs van de gemeente Woensdrecht toegekend met een gedeelde eerste plaats: profwielrenster Thalita de Jong en de Vliegbasis Woensdrecht. Beide genomineerden zijn van een groot promotioneel belang voor de gemeente, zo vertelde burgemeester Steven Adriaansen woensdagavond tijdens de Nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis. De derde genomineerde, het Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht, kwam daarmee op de tweede plaats. Verder was de receptie hét moment om terug te blikken op 2016 en tegelijk het vizier op de toekomst te richten: de burgemeester riep de inwoners, de maatschappelijke organisaties en de raadspolitiek op tot 'sociale veerkracht'.

In zijn Nieuwjaarstoespraak stond de burgemeester stil bij een bewogen jaar dat achter ons ligt, zowel politiek als maatschappelijk. Het oorlogsgeweld in de wereld heeft ook voor de gemeente Woensdrecht gevolgen, zo benadrukte Adriaansen. "Bijvoorbeeld met de opvang van statushouders die in onze gemeente een nieuwe toekomst opbouwen, de extra grenscontroles op de A4 met sluipverkeer in Calfven tot gevolg of de leerlingen van het Zuidwesthoek College die enkele weken geleden na de aanslag van Berlijn eerder van hun schooltrip terugkeerden."

Statushouders

Maar er is het afgelopen jaar ook voortvarend opgetreden – bijvoorbeeld met de aanpak van armoede. En ook heeft Woensdrecht de achterstand ingehaald bij de wettelijke opgave van het plaatsen van statushouders, die als nieuwkomers hun plek vinden in de Woensdrechtse samenleving. "Het doet mij dan ook goed om te zien dat een aantal van hen hier vanavond ook bij de Nieuwjaarsreceptie aanwezig is", sprak Adriaansen. En natuurlijk kon een terugblik op het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima niet ontbreken in de nieuwjaarstoespraak. "We kijken terug op een mooie en betekenisvolle ontmoeting, waarbij het koninklijk paar een goed beeld kreeg van onze sociale kracht." Ook was de burgemeester vol lof over de (top)sportprestaties in de gemeente. "Ik noem zwemmer Nienke Jonk, snowboarder Youri Zorge, rolschaatser Sylvia Pistorius, triatleet Kirsten Nuyes, en motorcrosser Mike Kras. Zij behaalden schitterende prestaties. Allemaal jonge talenten, ware ambassadeurs voor onze gemeente!"

Kansen in de buurt

Aandacht vroeg de burgervader ook voor groepen in de samenleving: zoals mantelzorgers, jongeren en vrijwilligers. Daarbij vervullen de wijken en kernen een belangrijke functie. "Buurtpreventisten, wijkagenten, jongerenwerker en ambtenaren van de gemeente weten elkaar snel te vinden." De buurtplatforms worden omgevormd van adviesorgaan naar zelfstandige stichtingen en dat biedt kansen. "De initiatieven van de platforms dragen bij aan een positieve uitwerking op de buitenruimte of het sociale gevoel in de kernen. Ook bewonersinitiatieven hebben hiertoe bijgedragen, zoals het Whatsapp-netwerk dat inmiddels in alle kernen wordt uitgerold, de cliëntondersteuners of de zorgcoöperaties in Putte en Huijbergen. Uiteraard zijn er nog veel meer te benoemen. Hier zit echt de kracht van de Woensdrechtse maatschappij in, hiermee maken we het verschil!"