Boomfeestdag: 60 jaar bomen planten voor de toekomst

Het zonnige weer werkte mee, tijdens het planten van de bomen. (Foto's: gemeente Woensdrecht)

HUIJBERGEN / PUTTE  – Gisteren was alweer de zestigste editie van de landelijke Boomfeestdag. Traditioneel planten leerlingen van de basisscholen nieuwe bomen, als symbool voor de toekomst. Zo zijn er bomen geplant door kinderen uit groepen 8 van basisschool Ste Marie in Huijbergen en Op Dreef in Putte. Daarbij waren natuurlijk ook ouders, buurtbewoners en gemeentebestuurders aanwezig om een handje te helpen.

"Kinderen zijn de volwassenen van morgen en als zij het belang van bomen in de natuur inzien, gaan zij zich later ook inzetten voor een groene, leefbare wereld", zo is de missie van de organiserende stichting Nationale Boomfeestdag. "Er is gekozen voor het laten planten van een eigen boom, omdat dit nooit meer vergeten wordt!"

Landelijk georganiseerd

Sinds 1957 wordt in Nederland jaarlijks een Nationale Boomfeestdag gevierd. "Ruim 100.000 kinderen van basisscholen planten op deze dag een boom langs straten en pleinen, in parken en bossen, verspreid over het hele land. De Boomfeestdag wordt georganiseerd door de Stichting Nationale Boomfeestdag in samenwerking met meer dan 400 gemeenten" In de Stichting zijn vijftien organisaties vertegenwoordigd op het gebied van bos, natuur, landschap en (natuur)educatie.

Kennis bijbrengen

Stichting Nationale Boomfeestdag heeft als doelstelling kinderen van groep 7 (leeftijd 10-11 jaar) kennis, inzicht en begrip voor bomen en de functie van bomen voor de samenleving bij te brengen. "De Stichting streeft ernaar dat zij dit vervolgens overbrengen op hun ouders en opvoeders én dat ze zich ook daadwerkelijk gaan inzetten voor behoud en bescherming van bomen en natuur."