Blog: Relativeren

Anelies Voss is een blogger uit onze regio, die eens per week een gedachte deelt op ons platform. Ze heeft ook een eigen Facebookpagina en een website. (foto: studio Annemarieke van Peppen)

Blog: Relativeren

Pffff, soms kunnen dingen je zo beheersen dat je de controle kwijtraakt. Je zit er zo in verweven dat je het zicht kwijt bent. In zo'n situatie zou je graag willen relativeren, maar hoe dan?

Relativeren betekent afzwakken, andere synoniemen van het woord zijn afvlakken en nuchterder bekijken. Middenin een storm van gedachten is het lastig om nuchter te blijven, je zit verstrikt in gedachten en emoties. Tja, relativeren wordt dan een lastige taak. Voor mij zijn emoties vaak de rotonde van gedachten, ik blijf erin zitten en zie geen uitweg. Overheerst door emoties kun je niet nadenken en geen beslissingen nemen.

Rotonde

Als je eenmaal op deze rotonde zit, is het lastig om de afslag te nemen. De ideale situatie zou natuurlijk zijn dat je niet op de rotonde belandt. Dit is iets wat ik heb moeten leren, emoties zijn goed natuurlijk maar als je hierdoor het zicht kwijtraakt is het niet handig. Leren om dit te beheersen kost tijd en doorzettingsvermogen.

Op tijd

Er op tijd bij zijn is heel belangrijk, want als je je realiseert dat je onderweg bent naar de rotonde kun je nog omkeren. Jezelf tegen houden om op die rotonde te komen vergt inzicht, jij weet zelf als beste wanneer je onderweg bent en het herkennen van dit moment kan jouw keuze bepalen. Laat je je meeslepen door je emoties of kies je ervoor om de zaken realistisch te bekijken?

Stopbord

Soms helpt het om een situatie te verbeelden. Een denkbeeldig stopbord is een voorbeeld hiervan, het helpt je onthouden dat je nu de keuze hebt om nog te stoppen. Wanneer je een volgende keer in een emotie-storm terecht komt, hoop ik dat je niet op de rotonde belandt maar het stopbord ziet. 

Relativeren is dus nuchter blijven, ondanks de omstandigheden. Natuurlijk mag je emoties hebben maar laat ze je niet overheersen. Het blijft een leerproces voor iedereen, blijf jezelf uitdagen.

Reacties zijn altijd welkom, liefs Annelies

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
 
Redactie KijkopWoensdrecht.nl