Blog: Beperkingen

Annelies Voss is een blogger uit onze regio, die eens per week een gedachte deelt op ons platform. Ze heeft ook een eigen Facebookpagina en een website. (foto: studio Annemarieke van Peppen)

Beperkingen kunnen op allerlei vlakken in je leven ontstaan. Het kan op financieel gebied, gezondheid, werk of juist geen werk, allemaal dingen die ons allemaal kunnen overkomen. 

Tegenvallers

Tegenvallers horen bij het leven, de ene is wat heftiger dan de andere. Soms worden tegenvallers beperkingen die je niet had verwacht en waar je meestal niet zoveel meer aan kunt doen. Niet omdat je niet wil maar omdat sommige dingen niet om te keren zijn.

Waar je wel invloed op hebt is hoe je ermee omgaat. Verdriet mag er zijn, teleurstelling ook en zeker ook een periode waarin je leert te accepteren dat je situatie anders is geworden. Maar daarna? Als niemand meer vraagt hoe het nu met je gaat en het leven gewoon weer verder gaat?

Uitdaging

Dan begint de uitdaging van het leven. Ga je proberen je leven te accepteren zoals het nu is of blijf je in een hoekje zitten? Zelf heb ik moeten leren leven met een beperking qua gezondheid en dit heeft ook zijn weerslag op mijn financiële situatie. 

Het heeft mij heel veel tijd gekost om dit een plekje te geven, mijn leven weer inhoud te geven. Ik kan je vertellen ik ben heel lang heel boos geweest, gefrustreerd en soms nog. Het went nooit helemaal, je ziet je leven anders voor je en in mijn hoofd wil ik nog zoveel dingen doen.

Hoe dan?

Ik was boos op de arts die mijn rug heeft verpest, boos dat hij ook nog twee zenuwen heeft geraakt….heel boos!! Waarom moet mij dit overkomen, ik stond midden in het leven, had een leuke baan, ging regelmatig op reis, fotografeerde veel, kortom een leuk leven. 

In het begin had ik nog hoop dat het beter zou worden maar na 3 jaar hoop kwam er een punt dat ik toch echt moest accepteren dat mijn lijf niet meer de oude wordt. Hoe moest ik nu verder? Boos blijven zou mij niet echt helpen. Accepteren wilde ik het eigenlijk niet, maar ik had geen keuze. Ik moet nu leven met een aantal beperkingen, daardoor is mijn leven totaal niet meer hetzelfde. 

Plannen

Ik hield van spontane acties, niet van plannen. Maar nu moet ik rekening houden met mijn lijf en dus wel plannen. Een hele dag eropuit dat lukt niet meer dus veel dingen gaan aan mij voorbij.  Elke dag pijn doet veel met een mens. Ook al ben je nog zo sterk, het breekt je soms. Toch probeer ik elke dag positief te zijn en iets te doen waar ik blij van wordt, zoals het schrijven van mijn Nadenkertjes. 

Hoe ga jij ermee om?

Dit was in het kort mijn beperking en hoe ik ermee omga. Het is best kwetsbaar om dit te delen maar ik denk dat er veel meer mensen rondlopen met beperkingen op wat voor gebied dan ook. Hoe ga jij hiermee om daar ben ik benieuwd naar. Geef jezelf de tijd om eraan te wennen, daar hoort alles bij, boosheid, verdriet, frustratie. Laat het er vooral uitkomen en ik hoop dat je dan een weg mag vinden in je leven. Anders, maar toch met voldoening. 

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag ‘geprikkeld’ door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.