Blog: De overheersbeestjes

Annelies Voss is een blogger uit onze regio, die eens per week een gedachte deelt op ons platform. Ze heeft ook een eigen Facebookpagina en een website. (foto: studio Annemarieke van Peppen)

In elk gezelschap vind je ze, er is altijd wel iemand die overheersend gedrag vertoont. Laat jij je daardoor intimideren of kun je ermee omgaan?

Dieren

In de dierenwereld is het heel normaal dat er binnen een groep een leider is en bij ons mensen werkt dat blijkbaar hetzelfde. Binnen elke groep, of dat nu je werk, school of vrienden is, bevindt zich een leider.

Niets mis mee, dat kan heel fijn zijn iemand die het voortouw neemt en dingen regelt. Het gaat om de manier waarop iemand zijn kwaliteiten uitvoert.

Heersen of leiden?

Iemand met leiderskwaliteiten kan deze op twee manieren gebruiken, overheersend gedrag vertonen waardoor anderen stilvallen of de groep leiden op een prettige manier zonder dat mensen stilvallen.

Het kan dus leiden of lijden zijn voor de andere mensen in de groep.

Intimiderend

Vind jij het intimiderend als iemand overheersend is? Als mensen écht heel dominant zijn, op een manier dat je er geen speld tussen krijgt is dat erg irritant. Respect tonen naar elkaar is heel belangrijk in een communicatie, anders wordt het een dialoog waarin maar één persoon aan het woord is. 

Het kan natuurlijk ook zijn dat jij een introvert persoon bent en je snel laat ondersneeuwen door anderen dan is het erg lastig om tegen dit soort personen op te boksen. 

Ik vind dat ieders mening telt; of je nu hard schreeuwt of verlegen bent, geef een ander de ruimte om ook iets te delen. Voel je niet oppermachtig omdat jij nou eenmaal makkelijk praat in een gezelschap. Sommige mensen hebben iets meer tijd nodig en de ruimte om zich te openen. 

Schreeuwen

Wist je dat de mensen die het hardste schreeuwen het meeste onzeker zijn over zichzelf? Onthoud dit, de volgende keer als je onder de indruk bent van een overheersend persoon bedenk dan dat hij of zij ook onzekerheden heeft net als ieder ander. 

Je hoeft niet dominant te zijn om je mening te delen, doe het op jouw manier en sta voor wat je mening is. Krijg je het gevoel dat mensen niet luisteren of eroverheen gaan schreeuwen, benoem dat dan gewoon. Vaak heeft de ander het niet eens door dus als je hem of haar erop wijst dan is het duidelijk en eis je gelijk je plek op om jouw mening te delen.

Beleefd

Beleefd zijn in de omgang met anderen vind ik nog steeds heel belangrijk. Leren luisteren naar anderen en niet alle ruimte innemen maar ruimte creëren voor de ander is een kleine moeite. 

Dus ben jij een ‘overheersbeestje’ gebruik dit dan op een positieve manier, leid mensen en laat ze niet lijden. Ben jij introvert en wil je toch je zegje doen, sta dan op en neem de ruimte in ook jouw mening telt!

Liefs Annelies, reacties zijn altijd welkom!

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per sé onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag ‘geprikkeld’ door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopWoensdrecht.nl