Vaartochten naar de weervisserij weer te boeken

(Ingezonden bericht, bewerkt door de redactie. Foto: Tiny Arts)

BRABANTSE WAL – Ook dit jaar organiseert Stichting Behoud Weervisserij in de maanden mei en juni toeristische vaartochten naar de weervisserij op de Oosterschelde. “Een bezoek aan de weren is een unieke gelegenheid – voor jong en oud – om de eeuwenoude vangstmethode op Bergse ansjovis van dichtbij mee te maken”, aldus Ad de Boeck namens de organisatie.

Traditiegetrouw organiseert Stichting Behoud Weervisserij, in samenwerking met visbedrijf Van Dort, in mei en juni vaartochten naar de weervisserij. Een unieke ervaring die elk seizoen ruim 700 belangstellenden trekt.

Vaartochten

Vanaf begin mei zou de ansjovis – waar het natuurlijk allemaal om te doen is – zich weer moeten laten zien in de Oosterschelde. Het is daarom geen toeval dat dan ook de jaarlijkse vaartochten naar de weervisserij weer van start gaan.

De deelnemers gaan in de haven van Bergen op Zoom, bij de Bergse Diepsluis, aan boord bij sportvisboot Marjoes. ”Omdat de weer bij laag tij bevist wordt, stappen we in de buurt van de weer over op sloepen, waarmee we tot aan de weer kunnen varen”, legt Ad de Boeck uit, die namens Stichting Behoud Weervisserij de vaartochten coördineert. Bij het fuikgat zien de deelnemers van zeer dichtbij hoe de weervissers van Van Dort de vangst binnenhalen; een bijzonder schouwspel.

Tickets boeken

Tickets zijn te boeken via de gloednieuwe website van Stichting Behoud Weervisserij: www.behoudweervisserij.nl​. De prijs van een ticket bedraagt €24,50 (tot en met 12 jaar €15,00). Groepsarrangementen voor bijvoorbeeld bedrijven en scholen kunnen op verzoek op maat worden samengesteld. Een bezoek aan de weervisserij duurt in totaal 3 uur, gerekend vanaf de afvaart vanuit de Bergse Diepsluis in Bergen op Zoom. Op de website staat een actueel overzicht van de beschikbare tochten. De eerste vaartocht vindt plaats op zaterdag 2 mei.